Ιωάννινα: Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων (video)

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο. Στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στα Ιωάννινα, πρωτοβουλίες πολιτών, Επιτροπές Αγώνα, συλλογικότητες, κόμματα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις έκαναν λόγο για υποβάθμιση του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ, παράλληλα, τόνισαν ότι τίθεται σε κίνδυνο ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας.

Το κάλεσμα των «Πρωτοβουλιών Πολιτών» και των «Επιτροπών Αγώνα» από τους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας βρήκε ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Απόδημοι από την Αθήνα ταξίδεψαν μέχρι τα Γιάννενα για να φωνάξουν το δικό τους «Όχι» στις εξορύξεις πετρελαίων.

Στόχος των φορέων που αντιδρούν είναι η αποτροπή των εξορύξεων, εκτιμώντας πως τα αποτελέσματα θα αλλοιώσουν την ταυτότητα του Ηπειρωτικού φυσικού κάλλους.

Οι «Πρωτοβουλίες και Επιτροπές Αγώνα» εκτιμούν ότι θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας, τα τοπικά προϊόντα θα απωλέσουν την ποιότητά τους και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, που είναι από τους πλούσιους στην Ελλάδα, θα υποβαθμιστεί.

Στο πλευρό των τοπικών φορέων βρίσκονται και οι κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς. Μάλιστα πριν από ενάμιση μήνα κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με κύριο αίτημα να ανασταλούν οι εργασίες στις προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη των εταιριών ενέργειας, το 10% περίπου των εκτάσεων αφορούν τη ζώνη Natura στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου υλοποιείται ήδη το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης.

Βίντεο – Ρεπορτάζ: Σ. Αργύρης
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος