Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Νέος μηχανισμός που ρυθμίζει τη γήρανση των κυττάρων (video)

Τον γρίφο του μηχανισμού της γήρανσης προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες ώστε να πετύχουν την παράταση της ζωής μας με καλύτερη ποιότητα ζωής. Ερευνητές υποστηρίζουν πως το μυστικό βρίσκεται στον ρυθμό με τον οποίο συνθέτονται οι πρωτεΐνες στα κύτταρά μας.

Πόσο κοντά είναι οι επιστήμονες στο να εξασφαλίσουν τη νεότητα των κυττάρων μας και άρα την καλή μας υγεία και την παράταση της ζωής μας; Σύμφωνα με ακόμα μια πρωτοποριακή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακάλυψη που προστέθηκε στη φαρέτρα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι πολύ κοντά. Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό που ρυθμίζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών στο κύτταρο και άρα τη γήρανση των κυττάρων, ενώ ανοίγουν το δρόμο στην επιστημονική παρέμβαση.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, προεδρος ΙΤΕ, διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας είπε: “Γνωρίζοντας πλέον το μηχανισμό -και αυτή είναι η αξία…….- ως…..μεγάλες ηλικίες”.

Η πρωτεϊνοσύνθεση καταναλώνει πάνω από το 50% της ενέργειας των κυττάρων του οργανισμού. Αν αυτό το ποσοστό μειωθεί, τα κύτταρα θα διατηρήσουν την ενέργεια τους και άρα την καλή τους κατάσταση. Η έρευνα σε πειραματόζωα έχει δείξει ότι η επιστημονική παρέμβαση στην σύνθεση πρωτεϊνών αυξάνει τη διάρκεια της ζωής τους. Επόμενο βήμα είναι η κλινική εφαρμογή στον άνθρωπο και η διατήρηση της λειτουργικότητας των κυττάρων του.

Η διαδικασία της γήρανσης στην ολότητά της αποτελεί ακόμα έναν άλυτο γρίφο για τους επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι οραματίζονται, όπως λένε, ζωή ελεύθερη από παθολογία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση των επιστημόνων πάνω στο φαινόμενο του στρες και στην επίδρασή του πάνω στην κυτταρική μας λειτουργία. Το ελεγχόμενο στρες μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς περισσότερα χρόνια, λένε, αφού είμαστε φτιαγμένοι για να ζουμε υπό αντίξοες συνθήκες.

Η δημοσίευση της έρευνας για το νέο μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση των κυττάρων δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Reports και ανοίγει το δρόμο για την κλινική έρευνα και εφαρμογή στον άνθρωπο με εξατομικευμένες και στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ
Ηράκλειο: Φανή Καλαθάκη

Προηγούμενη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος