Οι «εναλλακτικοί» αγώνες του Cybathlon ίσως αλλάξουν την καθημερινότητα των ΑμεΑ

Το Cybathlon, αρχίζει στην Ελβετία, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται για αγωνίσματα που θα μπορούσαν να μοιάζουν με τους Παραολυμπιακούς αγώνες, αφού και εδώ συμμετέχουν άτομα με αναπηρία. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, οι αγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεση τους τη βοήθεια της τεχνολογίας, προκειμένου να υπερβούν τα εμπόδια και να αναδειχθούν «νικητές».

Πρόκειται για τους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες», στους οποίους η Ελλάδα θα εκπροσωπείται με ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκεύασαν δύο νέοι από τη Λάρισα.

Η διαφορά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία, είναι ότι στους τελευταίους παίρνουν μέρος αθλητές χωρίς βοήθεια από τη σύγχρονη τεχνολογία. Αντίθετα, στο Cybathlon επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών. Επομένως, οι άνθρωποι που αγωνίζονται στο Cybathlon είναι περισσότερο χειριστές- πιλότοι οχημάτων παρά αθλητές.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες που απαρτίζονται από 300 μηχανικούς, επιστήμονες και «αθλητές» (μεταξύ των οποίων αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων ή άτομα με αναπηρία που δεν έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε κανένα παρόμοιο θεσμό) προέρχονται τόσο από ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται σε τέτοιο εξοπλισμό, όσο και από ερασιτέχνες μεμονωμένους δημιουργούς.

Στόχος του Cybathylon είναι να συμβάλλει στην προώθηση της τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την παραγωγικότητα των ατόμων με αναπηρία. Να λειτουργήσει δηλαδή η τεχνολογία ως «γέφυρα» για την εξάλειψη των εμποδίων (κυρίως πρακτικών), χωρίς την ύπαρξη των οποίων τα άτομα με αναπηρία μπορούν, έτσι κι αλλιώς, να έχουν μια καθόλα φυσιολογική ζωή, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε τομέα (από την ψυχαγωγία μέχρι την επαγγελματική αποκατάσταση και όχι μόνο).

Μια από τις πιο ασυνήθιστες «δοκιμασίες» στο Cybathlon είναι ο διαγωνισμός διεπαφής ανθρωπίνου εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διαγωνιζόμενοι θα κάθονται ακίνητοι μπροστά σε μια οθόνη ο καθένας επί τέσσερα λεπτά, προσπαθώντας να καθοδηγήσουν μόνο με τη σκέψη τους ένα ψηφιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο στάδιο θα βλέπει σε μεγάλες οθόνες τι συμβαίνει στο κεφάλι των διαγωνιζόμενων, οι οποίοι θα φορούν ειδικές κάσκες με ηλεκτρόδια, τα οποία θα «μεταφράζουν» τα εγκεφαλικά κύματά τους σε εντολές.

Ένα ακόμα πιο συμβατικό αγώνισμα είναι αυτό που παρουσιάζει δύο κατηγορίες προσθετικών άκρων, μία για τα κάτω και μία για τα άνω άκρα, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» προσθετικές συσκευές που υποκαθιστούν τα φυσικά άκρα τους.

Σε μια άλλη κατηγορία, της κίνησης μετ’ εμποδίων με αναπηρικό αμαξίδιο θα συμμετάσχει και η ελληνική ομάδα Laddroller μαζί με άλλες δέκα από άλλες χώρες. Δύο αδέρφια από τη Λάρισα, οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο θα οδηγεί η Κέλλυ Λουφάκη, που πήρε μέρος και στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες…4Χ4, παρέχει έξτρα διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά.

Οι αγώνες, κόστους 5 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν χώρα στο Swiss Arena, ένα κλειστό γήπεδο χωρητικότητας 7.600 θεατών κοντά στη Ζυρίχη, όπου συνήθως γίνονται αγώνες χόκεϊ επί πάγου, οργανώνονται από τη διάσημη πολυτεχνική σχολή της πόλης, το ΕΤΗ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης), μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ρόμπερτ Ρίνερ. Στόχος είναι να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους. Το επόμενο Cybathlon, επταήμερο πλέον, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Τόκιο το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος