Η Αμφίπολη στο επίκεντρο του διασυνοριακού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον τουρισμό

Τα αποτελέσματα του έργου Borderless Culture «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ένα βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό», παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν όλοι οι βασικοί συντελεστές του έργου Borderless Culture: το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University “Neofit Rilski”, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάστηκαν στενά για την υλοποίηση του έργου.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην έναρξη της ομιλίας του υπογράμμισε τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για την διασφάλιση της σταθερότητας, της συνοχής, της ειρήνης και της προόδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εστιάζοντας ειδικά στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ανέφερε ότι «οι δύο χώρες μετατρέπονται σε έναν μεγάλο καμβά που περιμένει από τους δυο λαούς να τον γεμίσουν με την έμπνευση και το όραμά τους, παρεμβαίνοντας στον παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο». Παράλληλα, τοποθέτησε τον πολιτισμό «στον πυρήνα των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης», ικανό να προσφέρει στις κοινωνίες μας «ολιστική αναπτυξιακή θεώρηση» και έθεσε ως βασικά ζητούμενα «τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με πολιτισμικές διαδρομές, την ενσωμάτωση νέων πρακτικών, και την επένδυση από τις παραστατικές τέχνες έως τη γαστρονομία, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός πολιτισμικού κεφαλαίου που θα επιδρά θετικά στην πραγματική οικονομία κάθε περιοχής».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γεώργιος Διδασκάλου, στάθηκε στον συντονιστικό ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου Borderless Culture, με επίκεντρο δράσεις και παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Αμφίπολης για τη δημιουργία δικτύου διαδρομών περιήγησης των επισκεπτών του χώρου. Ξεκίνησε μάλιστα την ομιλία του, αναφέροντας ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας, την κορύφωση μιας κοινής πορείας και προσπάθειας, διάρκειας τριών περίπου ετών, καθώς είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε την ολοκλήρωση ενός πολύπλευρου και πολύ σημαντικού κατά την εκτίμησή μας έργου». Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην στόχευση του έργου, σημειώνοντας ότι αποσκοπεί «να συμβάλλει στην αύξηση της διεθνούς προβολής του θεματικού προορισμού, την καλύτερη ροή τουριστών και φυσικά την πολιτιστική διαφύλαξη στις ευρύτερες περιοχές που έχουν ως κέντρα την Αμφίπολη και το Blagoevgrad  και στις δύο χώρες».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε, με στόχο τη βέλτιστη προβολή και την τουριστική αξιοποίηση του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης, για τα επόμενα χρόνια.

«Οι προσπάθειες, οι δράσεις και το έργο που κάνουμε για την ανάδειξη ενός πραγματικά κορυφαίου μακεδονικού μνημείου, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Συνολικά η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη της περιοχής μας, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη, με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τα έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι ένα μνημείο το οποίο αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Μακεδονίας. Ένα μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τεράστια εθνική σημασία, που επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, την ιστορικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα είναι ένα μνημείο που θα παράγει πλούτο για τον τόπο μας. Και για τους δύο αυτούς λόγους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, όπως φυσικά στο μέλλον, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο με όλα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει. Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αρχικά εξασφαλίσαμε 1,5 εκ. ευρώ και μάλιστα ήδη ενισχύουμε με επιπρόσθετους πόρους το σπουδαίο αρχαιολογικό έργο που προχωράει για την προστασία και την ανάδειξη του Τύμβου Καστά. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κ. Μενδώνη και συνεχίζουμε κανονικά την υλοποίηση των εργασιών, παρά την πανδημία. Μάλιστα πρόσφατα κάναμε ένα ακόμα σημαντικά βήμα: Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, προχωράμε στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης, που έχουν ήδη αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές, ώστε να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης. Είναι μια παρέμβαση ουσίας, που μόλις θα ολοκληρωθεί, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην Αμφίπολη και θα δημιουργήσει κατάλληλες προσβάσεις για όλους τους πολίτες».

Αναφερόμενος στο διασυνοριακό έργο «Borderless Culture», ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «με συνολικά κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ, θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, στις Σέρρες, ώστε το μνημείο και η περιοχή να είναι επισκέψιμα, για όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου ‘Borderless Culture’ έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων για την ανάδειξη και την προβολή του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης. Ολοκληρώσαμε τη λεπτομερή αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση με τη χρήση και drones, της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και των πολιτισμικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει. Έχουμε περισσότερες από 100 λήψεις υψηλής ανάλυσης από όλα τα σημεία της Αμφίπολης, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από όσους φορείς το επιθυμούν, όχι μόνο στο πλαίσιο του έργου ‘Borderless Culture’ αλλά και για ευρύτερες ενέργειες προβολής. Επίσης, έχει παραχθεί ένα βίντεο καταγραφής και προβολής της περιοχής διάρκειας περίπου 5 λεπτών, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις, που συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας παντού την περιοχή της Αμφίπολης και την τεράστια αρχαιολογική αξία του Τύμβου Καστά. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ετοιμάσουμε σε 10.000 αντίτυπα, ένα πολυτελές δίγλωσσο -ελληνικά και αγγλικά- ενημερωτικό φυλλάδιο για την Αμφίπολη, το οποίο θα διανέμεται στους επισκέπτες της περιοχής αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο φυλλάδιο αυτό, την επιμέλεια και τα κείμενα έχει αναλάβει η Αρχαιολόγος υπεύθυνη της Ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, πρώην Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Σερρών και νυν Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, η κ. Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ, για την καθοριστική συμβολή της και τώρα, αλλά και όλη την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, σχεδιάζουμε την εκτύπωση σε 3.000 αντίγραφα, ενός πολυτελούς οδηγού για τα ανασκαφικά αποτελέσματα σε τρεις γλώσσες, με πλήθος χαρτών και φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης συνοδευόμενα από κατάλληλα τεκμηριωμένα επεξηγηματικά κείμενα για τα ανασκαφικά ευρήματα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμφίπολης, κ. Στέργιος Φραστανλής, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να συνεχίσουν τις προσπάθειες και να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη ανάδειξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Αμφίπολης, με επίκεντρο τον Τύμβο Καστά.

Η συνέντευξη έκλεισε με ένα βίντεο που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Αμφίπολη στο πλαίσιο του έργου Borderless Culture https://www.youtube.com/watch?v=lHyMEDdXjZ4

Το έργο Borderless Culture υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A«Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικών πόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ: ΥΜΑΘ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος