Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις: H Google τιμά με doodle τον διάσημο οικονομολόγο

H Google αφιερώνει στον Άγγλο Οικονομολόγο, Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις, το σημερινό της doodle. Ο Γουίλιαμ ήταν γνωστός για την συμβολή του στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1915 στο Κάστρις της Αγίας Λουκίας, ενός νησιού που βρίσκεται στην Ανατολική Καραϊβική. Πέθανε στις 15 Ιουνίου 1991 στο Σεντ Μάικλ της νήσου Μπαρμπέιντος, σε ηλικία 76 ετών.

Ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ηλικία 14 ετών και αφού εργάστηκε ως υπάλληλος ως τα 18 του, έγινε δεκτός με υποτροφία στην Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Εκεί, σπούδασε οικονομικά και έλαβε διδακτορικό το 1940.

Το 1948 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ’ όπου αποχώρησε το 1958 για να αναλάβει την διεύθυνση του πανεπιστημιακού κολεγίου των Δυτικών Ινδιών.

Γουίλιαμ Άρθουρ Λιούις: H Google τιμά με doodle τον διάσημο οικονομολόγο
Το 1962 το κολέγιο αυτό αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο, ο Λιούις έγινε ο πρώτος του αντιπρύτανης. Το 1963 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Σερ από τη βρετανική κυβέρνηση και αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο οποίο παρέμεινε διδάσκοντας μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών μαζί με τον Αμερικανό Θίοντορ Σουλτς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Άρθουρ Λιούις ήταν η οικονομική της ανάπτυξης και η οικονομική πολιτική.

Το υπόδειγμα ανάπτυξης του Λιούις όπου τίθεται ως υπόθεση η δυαδική οικονομία με αναπτυσσόμενο σύγχρονο τομέα, στον οποίο τα κέρδη επανεπενδύονται και ο οποίος απορροφά απεριόριστες ποσότητες εργασίας από τον παραδοσιακό αγροτικό τομέα, είναι ευρύτατα δεκτό και από τα πιο συχνά αναφερόμενα στην οικονομική βιβλιογραφία της ανάπτυξης.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία:

  • «Θεωρία οικονομικής μεγέθυνσης (1955),
  • «Αρχές του οικονομικού προγραμματισμού» (1966),
  • «Η ανέλιξη της διεθνούς οικονομικής τάξης (1977) και
  • «Ανάπτυξη και Διακυμάνσεις 1870-1913 (1978).
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος