Γιατροί του Κόσμου: Ανάγκη για ενιαίο και καθολικό χαρακτήρα της φροντίδας υγείας

Ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο ψυχικής Υγείας με τίτλο «Από τη διαχείριση κρίσεων στις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις» πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου στην Αθήνα, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος.

Για το συνέδριο μας μίλησε ο επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Αναστάσιος Υφαντής.

-Ποιο ήταν το κίνητρο για να επιλέξετε το συγκεκριμένο θέμα;

Γιατροί του Κόσμου: Ανάγκη για ενιαίο και καθολικό χαρακτήρα της φροντίδας υγείας-Μέσα από την πολυετή εμπειρία και δράση και τα τελευταία χρόνια με τη σοβαρή οικονομική περιδίνηση της χώρας με περικοπές δαπανών στους τομείς υγείας και πρόνοιας με άμεσο αντίκτυπο σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που ήρθαν από τρίτες χώρες, πρόσφυγες και μετανάστες, κατά τα χρόνια της λεγόμενης κρίσης υποδοχής ή προσφυγικής κρίσης.

-Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης περιόδου;

-Έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές δύσκολες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν υπηρεσίες από το δημόσιο τομέα αλλά δεν τις λαμβάνουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι δομές Υγείας της χώρας, στις ανάγκες ευάλωτων ομάδων και κυρίως σε πρόσφυγες και μετανάστες. Συνεπώς οι εθελοντικές οργανώσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης και τα δίκτυα αλληλεγγύης οργανώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων.

Γιατροί του Κόσμου: Ανάγκη για ενιαίο και καθολικό χαρακτήρα της φροντίδας υγείας-Πως εξελίχθηκε το συνέδριο;

-Το συνέδριο κινήθηκε γύρω από δύο θεματικούς άξονες αυτόν της διαχείρισης κρίσεων και της άμεσης απόκρισης στην επείγουσα παρέμβαση και αυτόν των βιώσιμων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει και η χώρα μας να ενσωματώσει ώστε να υπάρχει αυτό που λέμε ενιαίος και καθολικός χαρακτήρας της φροντίδας υγείας.

Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε ομιλητές από διαφορετικές χώρες του κόσμου από τον ακαδημαϊκό τομέα με διεθνή εμπειρία οι οποίοι μας παρουσίασαν καλές πρακτικές στους τομείς ψυχικής Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και μέλη εθελοντές των ΜΚΟ, σπουδαστές, πολίτες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάλογο για τα ζητήματα αυτά.

Eιδική αναφορά και στην τραγωδία στο Μάτι

Όπως αναφέρουν οι ΓτΚ στον απολογισμό του συνεδρίου (διαβάστε το πλήρες κείμενο): “Τέλος, όσων αφορά την εγχώρια διάσταση της επείγουσας κρίσης, το παράδειγμα των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου στην Ανατ. Αττική, χρησιμοποιήθηκε ως βάση στα πλαίσια της τελευταίας ενότητας του Συνεδρίου προκειμένου να αναδειχθούν θέματα αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων και έγκαιρης προετοιμασίας των τοπικών κοινοτήτων να ανταποκριθούν σε αυτές.

Ο κος Νίκος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ προλόγισε τη συγκεκριμένη ενότητα, παρουσιάζοντας τη δράση και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο αλλά και τις ελλείψεις, τα λάθη και τις δυσκολίες του Συντονισμού. Η καινοτόμα έννοια της ανθεκτικής πόλης (resilient city) προτάθηκε από τον Συντονιστή του τραπεζιού Δρ. Νικήτα Κανάκη ως μια νέα προοπτική προς την οποία έχει νόημα να κινηθούμε στο αστικό τοπίο των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών”.

Σχετική είδηση: Διεθνές Συνέδριο Ψυχικής Υγείας «Από τη διαχείριση κρίσεων στις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος