Γιάννης Βλάχος – Δολοφονία Γλυκά Νερά: Εδώ έχουμε να παλέψουμε με την κοινωνική παθογένεια της πατριαρχίας

Για το τι μέλλει γενέσθαι με το τραγικό πρόσωπο του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, που είναι το παιδί, για την ποινή που είναι πιθανόν να εκτίσει ο γυναικοκτόνος, αλλά και για την κοινωνική παθογένεια της πατριαρχίας που βρίσκεται στη ρίζα του εγκλήματος, μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος.

Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή ο κ. Βλάχος:

Ποια είναι η νομική αντιμετώπιση του παιδιού;

Το πιο τραγικό σκέλος της όλης υπόθεσης είναι αυτό το παιδί το οποίο ορφάνεψε διπλά. Και έχει και αυτό το βάρος ότι θα ξέρει ότι ο πατέρας του σκότωσε τη μητέρα του. Από τη στιγμή που είναι βέβαιο, μετά την ομολογία του, ότι ο πατέρας θα καταδικαστεί ως δράστης, το παιδί θα δοθεί σε κηδεμονία. Φαντάζομαι ότι οι γονείς της κοπέλας θα αναλάβουν το βάρος του να το μεγαλώσουν, έχοντας να του εξηγήσουν το γιατί μεγαλώνει χωρίς γονείς.

Τι ποινή μπορεί να εκτίσει ο συζυγοκτόνος

Δεν υπάρχει καμια περίπτωση να είναι ξανά ελεύθερος σε 5-6 χρόνια, όπως λέγεται. Το ελάχιστο με όλες τις ευεργετικές προϋποθέσεις υπολογισμού έκτισης ποινών που προβλέπει ο νόμος για την ισόβια κάθειρξη, η οποία προβλέπεται ως ποινή για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, είναι τουλάχιστον 16 χρόνια πραγματικής έκτισης της ποινής.

Εδώ διαψεύδονται όμως και όλες αυτές οι υστερικές φωνές, οι οποίες επί εβδομάδες έβγαιναν και αλυχτούσαν κατά των αλλοδαπών που είναι δήθεν υπεύθυνοι για την εγκληματικότητα και είχαν στρέψει εκεί τις έρευνες και που στην ουσία εξυπηρετούσαν τον ίδιο τον δράστη στο σχέδιο που έκανε να παραπλανήσει τις αρχές.

Και διαψεύδονται επίσης και αυτοί που θεωρούν ότι με την αύξηση των ποινών μπορούμε να καταπολεμήσουμε το έγκλημα. Δεν είναι έτσι. Ο δράστης όταν εγκληματεί υπολογίζει ότι δεν θα συλληφθεί, όπως και ο συγκεκριμένος και δεν υπολογίζει αν συλληφθεί τι ποινή θα εκτίσει.

Συζυγοκτονία και πατριαρχία

Εδώ έχουμε να παλέψουμε με μία κοινωνική νόσο, που έχει παμπάλαιο και αρχαιο στίγμα, και λέγεται πατριαρχία. Συζυγοκτονία είχαμε τελευταίως πριν από λίγες εβδομάδες, στην Αγία Βαρβάρα σκότωσε τη γυναίκα του με πιστόλι. Στη Μακρυνίτσα σκότωσε τη γυναίκα του με μαχαιριές. Εδώ είναι ένα φαινόμενο μίας κοινωνικής παθογένειας, το οποίο πρέπει και με αυτήν την πράξη να το αντιμετωπίσουμε πλέον σοβαρά.

Δεν γίνεται η πατριαρχία και η φαλλοκρατία να οδηγεί τους άντρες στο να πιστεύουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά τους είναι κτήματα και άρα μπορεί να είναι κύριοι στη ζωή τους, στην ελευθερία τους, στη διάθεση του εαυτού τους. Είναι μία κοινωνική παθογένεια πανάρχαιη, που ήρθε ο καιρός σε μία σύγχρονη κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε ως ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος