Γ. Καρούζος: Να ξεμουδιάσουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας (audio)

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.  Ο κ. Καρούζος αναφέρθηκε στην εικόνα, που έχουμε αυτή τη στιγμή για την «άδεια ειδικού σκοπού», που αφορά την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και όπως λένε οι πληροφορίες, θα επιμερίζει την επιβάρυνση σε κράτος, εργοδότη και εργαζόμενο, αλλά όπως είπε περιμένουμε να δούμε την εξειδίκευση των μέτρων.

Ο κ. Καρούζος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα» την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων, που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί και έδωσε ως παράδειγμα την Ιταλία, που το αντιμετώπισε με ένα επίδομα 500 ευρώ. «Δυστυχώς πρέπει να βάλουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη, έχουμε πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εργατολόγος ανέφερε περιστατικά μεγάλων εταιριών, που επιβάλλουν σε εργαζόμενους που ήρθαν από το εξωτερικό, να μείνουν σπίτι, όχι όμως υπό το καθεστώς πληρωμένης απουσίας ή άδειας ειδικού σκοπού, αλλά καταναλώνοντας την άδεια αναψυχής. «Αυτό είναι παράνομο» είπε ο κ. Καρούζος που συνέστησε στις Επιθεωρήσεις Εργασίας «να ξεμουδιάσουν» γιατί η κατανόηση προς τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται δεν μπορεί να γίνεται χωρίς σεβασμό της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο κ. Καρούζος, που έχει ασχοληθεί συστηματικά με τα θέματα της τηλε-εργασίας, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία, επεσήμανε ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση του ωραρίου και η προστασία του κινητού και του υπολογιστή του εργαζόμενου από τον έλεγχο του εργοδότη. Πιθανώς στα μέτρα που θα εξαγγελθούν να προβλέπεται η μονομερής δυνατότητα του εργοδότη να επιλέγει την τηλε-εργασία, καθώς προς το παρόν απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.

Τέλος ο κ. Καρούζος προειδοποίησε ότι η τρίτη φάση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στα εργατικά θέματα, προς το τέλος της έξαρσης, θα είναι τα ζητήματα που θα προκύψουν με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, που αφορούν στην υγεία των εργαζομένων και τους λόγους απόλυσης. «Αλλάζουν άρδην πάρα πολλά και το εργατικό δίκαιο πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις και μετά διαμορφώνεται».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος