Γ. Γιαννακόπουλος: Η τεχνητή νοημοσύνη πολύτιμο εργαλείο στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση ψευδών ειδήσεων (audio)

O Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” NCSR “DEMOKRITOS” και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY, μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, επισημαίνει: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση των ψευδών ειδήσεων (fake news). 

Συνέντευξη: Μέρος Α’

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και μία σειρά πρωτοβουλιών και σεμιναρίων που οργανώνουν από κοινού η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Γιαννακόπουλος χαρτογραφεί το μέλλον των ψευδών ειδήσεων (FakeNews) και ειδικότερα υπογραμμίζει ότι τα τεχνολογικά εργαλεία που προκύπτουν από τους ερευνητές και που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκουν να διασταυρώσουν την είδηση, να την αξιολογήσουν και εν τέλει να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες που στο παρελθόν μπορούσαν να γίνονται από τον άνθρωπο, αλλά σήμερα λόγω της μεγάλης διασποράς πληροφοριών και του εκτεταμένου πεδίου εξαιτίας του διαδικτύου καθίσταται δύσκολη αυτή η διαδικασία.

Συνέντευξη: Μέρος Β’

Επίσης ο κ. Γιαννακόπουλος σημειώνει ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές που υπάρχουν και που θα αναπτυχθούν στο μέλλον ουσιαστικά βοηθούν στην ανάκληση της μνήμης σχετικά με μία είδηση αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ολιστική εικόνα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος για τα γεγονότα. Οι εφαρμογές αυτές έχουν στόχο τον εντοπισμό της ίδιας είδησης από πολλές διαφορετικές πηγές, την αξιολόγηση της και εν τέλει τη σύνοψη της ώστε να βοηθήσει τους επαγγελματίες του χώρου στη διασταύρωση στοιχείων αλλά και να προστατεύσει την κοινή γνώμη από την διασπορά ψευδών ειδήσεων και την επίδραση τους στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος