Φρένο στις άσκοπες μετακινήσεις – Τι αλλάζει – Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ

Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου φρένο μπαίνει στις μετακινήσεις για μισθωτούς που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή σε υποχρεωτική τηλεργασία και επαγγελματίες που η επιχείρησή τους είναι κλειστή είτε οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.  Περισσότερα από 40 σταθερά μπλόκα της αστυνομίας βρίσκονται στην Αττική, ενώ σφραγισμένα είναι τα διόδια και η επιτήρηση θα γίνεται ακόμα και με drones. ‘Ελεγχοι θα διενεργούνται σε σημεία αυξημένης συγκέντρωσης πολιτών, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι μετακινήσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που θα έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι:

  • Εργαζόμενοι  σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας:

Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζομένους παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

  • Αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες:

Μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α΄» που εκδίδεται από το forma.gov.gr, θα πρέπει να έχουν, κάθε φορά που τους ζητείται, εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

  • Για τον δημόσιο τομέα:

οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών και οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ήδη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι απαιτούμενες βεβαιώσεις:

  •  Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου:

μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα:

Η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Τι ισχύει γενικά για τις μετακινήσεις

Συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής ισχύουν τα εξής:

-Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

– Μετακίνηση από και προς την εργασία

– για σοβαρούς λόγους υγείας

– προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

– για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

– για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

– για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από τη λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

– επίσης για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Πως μετακινούμαστε για αγορες και υπηρεσίες

Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος