Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική-7 νεκροί, 108 τραυματίες-Η κινητοποίηση (video)

Επτά νεκροί, ανάμεσά τους και ο ψαράς που αγνoούνταν, 108 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε χθες τη Χαλκιδική. Ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης και Ξάνθης Αλεξανδούπολης.

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Παράλληλα ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, να προσέλθουν άμεσα στους οικείους δήμους, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση καταγραφής ζημιών, προσκομίζοντας φωτογραφίες από τα πληγέντα ακίνητα.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες πήγαν στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το μεσημέρι της Πέμπτης παρέμεναν για νοσηλεία 22 άτομα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για τις εξελίξεις και ακύρωσε τις προγραμματισμέςνες του συναντήσεις ενώ λίγο μετά τις 12:00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτεταμένη ενημέρωση.

Τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική θύμισαν στους μετεωρολόγους το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς.

“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Ο τυφώνας στη Χαλκιδική σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Έξι τουρίστες βρήκαν τραγικό θάνατο, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

  • Μία 54χρονη γυναίκα και ο 8χρονος γιος της, Ρουμάνοι υπήκοοι, καταπλακώθηκαν από στέγαστρο ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας.
  • Στη Σωζόπολη, ζευγάρι Τσέχων τραυματίστηκε θανάσιμα, από ανατροπή τροχόσπιτου, λόγω των ισχυρών ανέμων.
  • 39χρονος Ρώσος και ο 2χρονος γιος του καταπλακώθηκαν από δέντρο στη Νέα Ποτίδαια.

Ανυπολόγιστες καταστροφές  

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής. Αρκετές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι και παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

ΔΕΔΔΗΕ: Σταδιακή αποκατάσταση

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Τα συνεργεία της εταιρίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο, στα σημεία που υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης.

Για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η αποκατάσταση των περισσοτέρων μέχρι τις βραδινές ώρες.
Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρίας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και σε 235 περιπτώσεις έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της περιφέρειας να ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, και σε δημόσιες υποδομές.

Την Εύβοια και τη Λέσβο πλήττει από το πρωί η κακοκαιρία. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα με ταυτόχρονη πτώση της θερμοκρασίας, είπε στην ΕΡΤ η μετεωρολόγος της ΕΜΥ Ιωάννα Νικολάου.

Η θεομηνία και η κλιματική αλλαγή

Ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης Κέντρου Έρευνας της Κλιματολογίας Ακαδημίας Αθηνών μίλησε στην εκπομπή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και χτύπησε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Έξι νεκροί – Δεκάδες τραυματίες από φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος