Φολέγανδρος: Συνεχίζονται οι έρευνες για διασωθέντες του ναυαγίου – Οι νέες διαδρομές που ακολουθούν οι διακινητές μεταναστών

Άνδρες του Λιμενικού και ιδιώτες δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια εντοπισμού τυχόν επιζώντων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολεγάνδρου. Εκεί που το βράδυ της Τρίτης γράφτηκε ο επίλογος μίας ακόμη τραγωδίας με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα ξημερώματα περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε 12 άτομα που επέβαιναν σε μικρή σωστική λέμβο. Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Ανάμεσα τους βρίσκονται ένα παιδί 11 ετών, 3 ανήλικοι έως 16 ετών και μια εγκυμονούσα γυναίκα.

Στις 10:23 το πρωί το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την περισυλλογή της σορού ενός άνδρα στην περιοχή του ναυαγίου, από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Η σορός μεταφέρθηκε με ιδιωτικό σκάφος στη Σαντορίνη.

«Από τους 12 μόνο οι 2 είχαν σωσίβιο, το σκάφος τους δεν φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Κοκκάλας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες. Το σκάφος τύπου κρούιζερ ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες από το Μπόντρουμ στα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Παρουσίασε μηχανική βλάβη, εισροή υδάτων και βυθίστηκε σε βάθος 500 μέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, νότια της Φολεγάνδρου.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι.

Οι νέες διαδρομές των μεταναστών για να φτάσουν απευθείας στην Ιταλία

H δια θαλάσσης διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία είναι φαινόμενο που καταγράφεται με μεγάλη ένταση τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Από τις αρχές του έτους 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία, διασχίζοντας το Αιγαίο με περισσότερα από 150 ιστιοπλοϊκά & μηχανοκίνητα σκάφη.

Τέτοια περιστατικά έχει διαχειριστεί τους τελευταίους μήνες και το Ελληνικό Λιμενικό, σε Μύλο, Κύθηρα, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου Νότια της Κρήτης είχε εντοπιστεί πλοίο με περισσότερους από 300 μετανάστες.

Τα συνηθέστερα λιμάνια απόπλου είναι η Αλικαρνασσός, το Τσεσμέ & το λιμάνι του Αλί Αγά.

Το δρομολόγιο έχει ως εξής: Δυτικά Ικαρίας, Ανατολικά Νάξου, Νότια Φολεγάνδρου, Βόρεια Κρήτης και Νότια Κυθήρων και μετά Ιταλία.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο το Αρχηγείο του Λιμενικού με επίσημα έγγραφα του στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, την Κομισιόν και τον FRONTEX είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ναυαγίου κάνοντας αναφορά στη αλλαγή τακτικής των διακινητών.

Στο σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της ΕΡΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δρομολόγια διέρχονται μακριά από τις ακτές της Ρόδου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου είναι φανερό ότι το νέο modus operandi συνιστά μη ασφαλή πρακτική που παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες στη θάλασσα θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών στη θάλασσα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Γιάννης Σουλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος