«Ευνομία»: Μετά από 20 χρόνια ελληνικά F16 στην Κύπρο – Αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή Γαλλίας-Ιταλίας

Τριήμερη αεροναυτική άσκηση δυτικά της μεγαλονήσου με τη συμμετοχή μαχητικών σκαφών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, καθώς και της Ιταλίας θα διεξαχθεί από σήμερα έως και τις 28 Αυγούστου 2020.

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafale και ισάριθμα ελληνικά F-16 προσγειώθηκαν χθες στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Η τετραμερής κοινή άσκηση υπό το όνομα «Ευνομία» θα περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, δίνοντας ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ευνομία»: Μετά από 20 χρόνια ελληνικά F16 στην Κύπρο – Αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή Γαλλίας-ΙταλίαςΣτην άσκηση, που ξεκινά σήμερα, με προασκήσεις και δοκιμές, για να καταλήξει στην τελική της φάση, την Παρασκευή, θα συμμετάσχει και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Lafayette. Και η Ιταλία θα λάβει μέρος με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Η πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και  προσήλωσης  στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης, αναφέρει η Κύπρος.  

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή. (…) Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Χωρών, για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, την διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην  Ανατολική Μεσόγειο.».

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος