Εξετάζεται η αγορά μαχητικών F-35 εν αναμονή ολοκληρωμένης μελέτης από τις ΗΠΑ (video)

Η πρώτη επαφή με την 5η γενιά αεροσκαφών για την Ελλάδα, γίνεται μέσα από τις 12 ημέρες της άσκησης “Ηνίοχος” και αποτελεί μια ουσιαστική μελέτη για το πώς μπορεί το F-35 μελλοντικά, να ενταχθεί στον στόλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η αγορά μαχητικών F-35 «εξετάζεται δυναμικά», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και πρόσθεσε ότι η χώρα μας περιμένει από τις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία την ολοκληρωμένη μελέτη που θα περιέχει και το κόστος.

«Στο F-35 μάς έχει εντυπωσιάσει το σύνολο των ηλεκτρονικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει», σημείωσε ο Επισμηναγός-Εκπαιδευτής Σχολείου Όπλων Τακτικής Κωνσταντίνος Τσόλας και συμπλήρωσε πως «μέσα από 12 ημέρες αεροπορικών σεναρίων, κατά τις οποίες πρόκειται να συμπληρωθούν πάνω από 1000 ώρες πτήσεως, από σχεδόν 120 αεροσκάφη, 59 ξένων αποστολών, αναμένεται πως οι Έλληνες αεροπόροι με την εμπειρία που διαθέτουν θα βγάλουν πολλά στοιχεία για το F-35».

«Πρώτος στόχος είναι το F-35, προσπαθούμε να το διαβάσουμε, πως λειτουργεί, τα ηλεκτρονικά του, εφόσον η χώρα μας προμηθευτεί αυτό το μέσο», δήλωσε ο Σπύρος Λυτάρης, Σμηναγός της 337 Μοίρας «Φάντασμα».

Πάντως η ενόχληση της Άγκυρας για τον “Ηνίοχο” και την παρουσία στο Αιγαίο των F-35, που δεν είναι δικά της αλλά συμμαχικά σε άσκηση της Ελλάδας, εκφράστηκε μέσω NAVTEX και με δεσμεύσεις περιοχών στο Βόρειο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Αποστολή μας είναι η διατήρηση της ειρήνης γι αυτό και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση των απέναντι. Γιατί αυτή είναι η τουρκική μέθοδος ώστε να προκαλούν. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες», τόνισε ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος