Οι ισχυρότερες της οκταετίας οι ριπές του ανέμου την ημέρα των πυρκαγιών (video)

Σε περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr δίνοντας στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας. Όπως σημειώνουν, οι ριπές του ανέμου, που καταγράφηκαν την ημέρα των πυρκαγιών από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, άγγιξαν υψηλό οκταετίας για τις καλοκαιρινές περιόδους.

Στην Aνατολική Aττική οι θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι έδρασαν ως “καταβάτες” από τις ορεινές εξάρσεις τη περιοχής προς τη θάλασσα. Σημειώνεται ότι οι καταβάτες θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και ξήρανση της ατμόσφαιρας, συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών με ακραία συμπεριφορά. Αυτό το χαρακτηριστικό άλλαξε άρδην τον τρόπο διάδοσης του μετώπου της πυρκαγιάς σε σχέση με τον συνήθη που προκαλούν οι βορινοί άνεμοι.

Οι ισχυρότερες της οκταετίας οι ριπές του ανέμου την ημέρα των πυρκαγιών (video)Οι επιστήμονες στο βίντεο παρουσιάζουν την πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς WRF-SFIRE από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής τονίζοντας ότι χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στη λειτουργία του ώστε να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς και σημειώνουν ότι ο τρόπος που αναπαρίσταται γίνεται πιο αργά απ’ ότι στην πραγματικότητα, ενώ υπογραμμίζουν ότι η βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Πηγή meteo.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος