Ερήμωσε η Θεσσαλονίκη-Αποστολή SMS για τις μετακινήσεις-Αυστηροί έλεγχοι (video)

  Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν το πρωί οι πολίτες που περπατούσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στην άλλοτε  πολυσύχναστη Πλατεία Αριστοτέλους. Την πρώτη ημέρα του τοπικού lockdown, η εικόνα ήταν αυτή μιας έρημης πόλης, θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε τον περασμένο Μάρτιο, με άδειους δρόμους και κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων.
   Από σήμερα και για 14 ημέρες, οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή με βεβαίωση εργοδότη, ενώ απαγορεύεται η έξοδος από τον νομό. Ανοιχτά παραμένουν τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία, καθώς και οι σχολικές μονάδες, εκτός των λυκείων, όπου είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση. Ανοιχτά είναι τα φροντιστήρια, ενώ κλειστά είναι τα δημόσια ΙΕΚ.
  Συνεχείς είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσοι μετακινούνται, έχουν στείλει το γραπτό μήνυμα ή έχουν μαζί τους χειρόγραφο ή εκτυπωμένο έγγραφο μετακίνησης. Στους παραβάτες επιβάλλονται πρόστιμα, ύψους 150 ευρώ, τα οποία αφορούν είτε τις άσκοπες μετακινήσεις, είτε τη μη χρήση μάσκας.

Στο μήνυμα συμπληρώνουμε τον αντίστοιχο αριθμό από το 1 έως το 6, ανάλογα με τον τύπο της μετακίνησης.

 Το 1 αφορά την μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό,
Το 2  προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ  ή μίνι μάρκετ
Το 3 είναι για μετάβαση σε τράπεζα.
Το 4 για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεύουν ανήλικους μαθητές από και προς το σχολείο.
Το 5 είναι για μετάβαση σε τελετή( γάμο, κηδεία, κ.λ.π)
Και το 6 αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας, στην τελευταία αυτή περίπτωση, την αναγκαία απόσταση του  1,5 μέτρου.
 Μετά τον αριθμό συμπληρώνουμε το ονοματεπώνυμο μας και τη διεύθυνση κατοικίας.
  Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει χρήση των βεβαιώσεων της  κατ’ εξαίρεσιν μετακίνησης πολιτών. Οι γονείς μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο τις βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των παιδιών τους στο σχολείο.
  Από τις 6 το απόγευμα θα ισχύσει και η προσωρινή απαγόρευση διεθνών και εσωτερικών επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», έως τις 17 Νοεμβρίου 2020. Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, μπορούν να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες.
   Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του lockdown, περισσότεροι από 100 νεαροί έδωσαν ραντεβού μέσω του Facebook στην πλατεία του Λευκού Πύργου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, καθώς οι αρνητές του κορονοϊού, ακόμη και τώρα, δεν φαίνεται να πείθονται για την ανάγκη λήψης  μέτρων.
  Η κινητοποίηση προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Τα επεισόδια ωστόσο δεν πήραν μεγάλη έκταση, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 150 ευρώ σε 13 άτομα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος