Εργασιακό ν/σ: Θεσπίζει κανόνες για τις ψηφιακές πλατφόρμες Delivery – Διευκρινίσεις για υπερωρίες

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Παράλληλα, δόθηκαν διευκρινίσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις διανομές, ενώ το αρμόδιο υπουργείο απάντησε τόσο για τις υπερωρίες όσο και για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Κανόνες για τις ψηφιακές πλατφόρμες υπηρεσιών delivery, θεσπίζει το εργασιακό νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας πως αν ένας εργαζόμενος δεν επιλέγει ο ίδιος τις ώρες παροχής των υπηρεσιών του, τότε είναι υπάλληλος και όχι εργολάβος του εαυτού του.

Όπως όμως ανέφερε σε ανάρτηση του και ο πρωθυπουργός, ακόμη και όσοι παρέχουν πράγματι ανεξάρτητες υπηρεσίες δεν θα έχουν λιγότερα δικαιώματα πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας.

“Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στις διανομές θα έχει περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα έχει στο πλευρό του και νέα σημαντικά εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας” επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στη βουλή , ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως οι νόμιμες υπερωρίες αυξήθηκαν στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται με ατομικές συμβάσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας στην ΕΕ, σχεδόν 42 ώρες, με μ.ο για την ευρωζώνη τις 37 ώρες. Το υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται για περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή.

Στις απεργιακές πορείες της Πέμπτης συμμετείχαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

“Νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό στην κυβέρνηση”, επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

“Με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις και τον αυταρχισμό” υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

“Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση το ν/σ είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων” δήλωσε ο Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

“Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα κινήματα” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

Την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τους εργαζόμενους των λιπασμάτων Καβάλας, και δεσμεύθηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης για την αποτροπή του σχεδίου ομαδικών απολύσεων.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος