Η “επόμενη μέρα” στη Λέσβο-Συγκλονιστικές μαρτυρίες-Αποκλειστικά πλάνα από drone (video)

Η Λέσβος μετράει τις πληγές της ένα 24ωρο μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή μιας 43χρονης και προκάλεσε τον τραυματισμό 15 κατοίκων. Το drone της ΕΡΤ πέταξε πάνω από τις περιοχές που εξαφάνισε ο Εγκέλαδος και αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής.

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκε το χωριό Βρίσα. Υπολογίζεται ότι το 80% του παραδοσιακού οικισμού έχει ισοπεδωθεί.

Κατά την επίσκεψή του στο χωριό, ο υπουργός Yποδομών και Mεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του οικισμού και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στο Πλωμάρι και τα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, εκκλησίες και το παλιό δημαρχείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Συνεργεία της ΔΕΗ αποκαθιστούν το ρεύμα σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου έχει παρουσιαστεί πρόβλημα.

Κλειστά τα σχολεία – Αναβάλλονται οι πανελλαδικές

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και κατόπιν συνεννόησης με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, αύριο Τετάρτη 14 Ιουνίου, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων στη Λέσβο, αναβάλλονται, όπως ήδη ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το υπουργείο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση αύριο.

Αρωγή Κομισιόν

H απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις σεισμόπληκτες περιοχές συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού , Αλέξη Τσίπρα με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Επίτροπος συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς η Ελλάδα παραμένει από το 2015 μέχρι σήμερα η χώρα με την υψηλότερη απορρόφηση, που ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τόνισε την πρόθεση της Επιτροπής να βρει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Παράλληλα, συζήτησαν για την πολιτική συνοχής και συμφώνησαν στη σημασία συνέχισής της, απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις που επιδιώκουν λιγότερη Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Λέσβο και στο Αμύνταιο, ενώ τη Λέσβο θα επισκεφθεί και κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον βουλευτή Γιάννη Μανιάτη.

Στη Λέσβο θα μεταβεί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με κλιμάκιο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αποστολή που θα μοιράσει είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες κατοίκους.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει κλιμάκιο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα συμμετάσχει στην ομάδα συντονισμού για την περίθαλψη των σεισμοπαθών.

Νυχτερινό οδοιπορικό της ΕΡΤ

Συγκλονιστικό είναι το νυχτερινό οδοιπορικό που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ καθώς και οι μαρτυρίες των κατοίκων της ισοπεδωμένης Βρίσας.

Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να στηριχθούν ουσιαστικά οι κάτοικοι που δοκιμάζονται.

Tweet του Ταγιάνι στα Ελληνικά

Τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από το σεισμό στη Λέσβο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Με ανάρτησή του στο τουίτερ και μάλιστα στα ελληνικά, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε: «Συμπάσχουμε με τις οικογένειες της Λέσβου που χτυπήθηκαν από τον σεισμό και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους πληγέντες».

https://twitter.com/EP_President/status/874639905896493057

Πηγή: ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος