Επιτυχίες για την Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Περισσότερες από 100 φόλες, καθώς και πολλά νεκρά σκυλιά και άγρια προστατευόμενα ζώα, εντόπισαν, μέσα στους δύο μήνες υπηρεσίας τους, η «Ντάικα» και η «Καρίνα», τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της δράσης της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ).

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά με την επίβλεψη των χειριστών τους, Σπύρου Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη, έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερα από 32 καταγγελλόμενα περιστατικά χρήσης δηλητηρίων, τα 23 εκ των οποίων απέδωσαν ευρήματα.

Τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα, καθώς οι έρευνες οδήγησαν στον εντοπισμό περισσότερων από 100 δηλητηριασμένων δολωμάτων και είκοσι τριών νεκρών ζώων, οικόσιτων και άγριων. Στα δεδομένα αυτά δεν συνυπολογίζονται τα άγρια ζώα που παραδίδονται για περίθαλψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και στα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων της χώρας, δηλητηριασμένα δευτερογενώς (κυρίως πτωματοφάγα πουλιά, που έχουν καταναλώσει δηλητηριασμένα νεκρά ζώα).

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων αποτελείται από δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακες -χειριστές και δύο γερμανικά ποιμενικά σκυλιά, που περιπολούν στην ύπαιθρο της Κρήτης. Η επιστημονική επίβλεψη τους πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Σημειώνεται ότι, η έκθεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο απαγορεύεται ρητώς από το ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί. Για τους παρανομούντες προβλέπονται αυστηρές ποινές και διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με το σχετικό απολογισμό για τις δεκατρείς περιπτώσεις δηλητηριασμένων ζώων κατατέθηκε μήνυση και παραδόθηκαν τα πειστήρια για να προχωρήσει η τοξικολογική εξέταση και να σχηματιστεί αντίστοιχη δικογραφία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος