Επιταχύνεται η διαδικασία νέων κλειστών δομών-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις επιτάξεις (video)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στη Λέσβο για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Λαϊκή συνέλευση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Μανταμάδο, ενώ αύριο οι σύλλογοι νησιωτών της Αθήνας ετοιμάζονται για διαμαρτυρία. Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επίταξης, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για επίταξη εκτάσεων γης.

“Μιμηθήκαμε, ακολουθήσαμε την ίδια ενέργεια που έκανε πρώτη η κυβέρνηση, προχθές 3 μέρες πριν από τη συνάντηση την προκαθορισμένη της Πέμπτης ανακοίνωσε μονομερώς μέτρα με τα οποία αντιδρούσαμε ενώ είχαμε συμφωνήσει ότι αύριο Πέμπτη θα υπήρχε συνάντηση του ομιλούντος για να συζητηθεί το θέμα.”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ενώ σε ερώτηση αν θα πάει στη συνάντηση, απάντησε ότι έχει αναβληθεί.

Η κατασκευή των δομών που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές Μαρτίου και η ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, έως τις αρχές του καλοκαιριού. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών, μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

“Στόχος μας να επαναπροωθούνται 200 την εβδομάδα και 10.000 μέχρι το τέλος του 2020”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και τόνισε:

“Σε 2 μήνες συζητήσαμε με όλους τους φορείς, ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια, μαζί μας η κοινωνία ως προς την κατεύθυνση του σχεδίου, δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο μέχρι το καλοκαίρι”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπέγραψε χθες την απόφαση με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες για την δέσμευση των εκτάσεων όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές. Άμεσα εκταμιεύεται το ποσό των 9.500.000 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε 36 δήμους που επιβαρύνθηκαν με μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών το 2019.

  • Το ανταποδοτικό τέλος που αντιστοιχεί για την Μυτιλήνη υπολογίζεται στα 3.000.000 ευρώ.
  • Ο δήμος Ανατολικής Σάμου θα λάβει 1.128.000 ευρώ
  • Ο δήμος Χίου 880.000
  • Ο δήμος Κω 560.000
  • Ο δήμος Λέρου 388.000

Το ποσό προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος και ανά διαμένοντα σε χώρους φιλοξενίας και προβλέπεται η ανά τρίμηνο προκαταβολή του τέλους για την περίοδο μετά την 1/1/2020.

“Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τις διαδικασίες θα βοηθήσει να έχουμε εκροές, δηλαδή επιστροφές.  Σκοπός μας είναι με την καλύτερη λειτουργία του ασύλου, σε νέες δομές, αυστηρά ελεγχόμενες, να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Κατανοώ απόλυτα αυτό που περνάει η τοπική κοινωνία» ανέφερε στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στην εκπομπή ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία πρόσθεσε ότι “τα κλειστά κέντρα έγιναν για τρείς λόγους: πρώτον είναι πιο ασφαλείς οι τοπικές κοινωνίες, ο δεύτερος ότι μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και πιο εύκολα ο έλεγχος και ο τρίτος μπορούμε να τους στείλουμε πιο γρήγορα πίσω» είπε.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ο κ. Συντυχάκης καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη και την νυν κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο κ. Συντυχάκης είπε πως «πρέπει να κλείσουν τα hotspot, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες-μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους και με γρήγορες διαδικασίες να φεύγουν στις χώρες προορισμού τους».

Αναστάτωση και προβληματισμός στις τοπικές κοινωνίες

“Να κλείσουν τα πάντα και μία δομή ταυτοποίησης μέχρι 500 άτομα”, ζήτησε ο δήμαρχος Χίου.

“Το πολύ 1000 πρόσφυγες και μετανάστες. Να γίνεται η ταυτοποίηση και να αναχωρούν”, ζήτησε ο δήμαρχος Λέρου.

“Με την κίνηση της αυτή η κυβέρνηση απαξίωσε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών”, ανέφερε ο δήμαρχος Λέσβου.

“Έχουμε 30.000 προσφυγές στο νησί , ένα κέντρο για 5-6 χιλιάδες δεν θα προσφέρει τίποτα”, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τονίζει:

“Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη ασχολείται απόκλειστικά με την επικοινωνία και όχι με την ουσία. Οι μεγάλες προσδοκίες και υποσχέσεις αποδεικνύεται ότι ήταν απατηλές, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο προσφυγικό. Η κατάσταση έχει γίνει πραγματικά δύσκολη, τα νησιά μας είναι αφημένα στην τύχη τους”.

“Το κυβερνητικό σχέδιο οδεύει σε πλήρη αποτυχία. Καλούμε την κυβέρνηση να το πάρει πίσω”, δήλωνε νεωρίτερα ο εκπροωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

‘Μετατράπηκαν τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών κι έρχεται η ΝΔ με το μέτρο της επίταξης και μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε εθνική τραγωδία”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

“Είναι επικίνδυνο, απάνθρωπο και βάρβαρο γιατί καταπατά πρώτα από όλα το δικαίωμα του πρόσφυγα στο άσυλο. Τον φυλακίζει. Είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης”, τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

“Όταν επιτάσεις σε μία περιοχή κάτι σημαίνει. Ότι χωρίς να ρωτήσεις τον κάτοικο πας και του λες να κάνω αυτό. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν επιτάξεις”, σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

“Τι θα έπρεπε να κάνουν με τα νησιά; Το αντίθετο απ` ό,τι έκαναν. Είναι έγκλημα. Να προωθηθούν αμέσως στην ενδοχώρα, να μοιραστούν αμέσως”, ζητά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Μυρσίνη Τζινέλλη

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ