Επιστολή Αρχιεπισκόπου προς τον Αλέξη Τσίπρα και αρχηγούς κομμάτων για τα θρησκευτικά

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου για το μάθημα των θρησκευτικών έχει αποδέκτη τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τους Προέδρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων και στην οποία εκφράζει τις θέσεις αλλά και τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τα νέα Προγράμματα Σπουδών, όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών. 

Διάχυτη είναι η δυσφορία του Αρχιεπισκόπου στην επιστολή, ενώ δεν λείπουν ευθείες βολές προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ενώ διερωτάται «Άραγε στην δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο Υπουργός;».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ακόμη ότι: «ήδη από το 2015 η ρητορική των εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας συστηματικά διαστρέβλωνε, κατά βολικό τρόπο, τον ρόλο του υπάρχοντος μαθήματος των Θρησκευτικών ως μίας δήθεν ανελεύθερης και προσηλυτιστικής διαδικασίας ‘παραγωγής πιστών’ της ορθόδοξης Εκκλησίας μέσα στις σχολικές αίθουσες».

Αναφέρει, δε, ότι λίγο μετά μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής από το μάθημα «χωρίς οποιαδήποτε επίκληση λόγων θρησκευτικών συνειδήσεως (και κατ’ ουσίαν δηλαδή υπέρ της μετατροπής του μαθήματος από υποχρεωτικό σε προαιρετικό).

«Αργότερα εντός του έτους 2015», συνεχίζει, «άρχισε να κυκλοφορεί μία νεότερη θέση του υπουργείου Παιδείας ότι το μάθημα οφείλει να αλλάξει, διότι αίφνης η πολιτική ηγεσία άρχισε να ανησυχεί για τη διαφύλαξη της ‘υποχρεωτικότητάς’ του εν όψει του μέχρι τότε δήθεν κατηχητικού – προσηλυτιστικού του χαρακτήρα». 

Η επιστολή κατάλήγει ως εξής: «Στην μοναδική συνάντηση που διοργανώθηκε από το Ι.Ε.Π. με την συμμετοχή Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, το αίτημα της Επιτροπής ήταν σαφές: η έναρξη ουσιαστικού, επιστημονικά τεκμηριωμένου και δομημένου διαλόγου, προκειμένου να τεθούν ουσιαστικές βάσεις, ώστε με ασφάλεια να τύχουν εφαρμογής στην εκπαίδευση οι αλλαγές, που θα αποφασισθούν για το μάθημα. Το αίτημα αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ από το Ι.Ε.Π., ούτε υπήρξε πρόσκληση για άλλη συνάντηση. Το αίτημά μας για ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά με προαπαιτούμενο την έναρξή του από μηδενική βάση».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του Αρχιεπισκόπου

Συνάντηση Ιερώνυμου-Καμμένου 

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη σημερινή τους συνάντηση συμφώνησαν ότι για το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται διάλογος από μηδενική βάση με νέα πρόσωπα, διαλεγμένα από την Πολιτεία και την Εκκλησία, χωρίς πολιτική σφραγίδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος