Επιστημονική επιτροπή: Εισηγείται σκληρό lockdown για Πάτρα και Χαλκίδα (video)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση μέτρων που θα ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αττική, ενώ αυξημένο είναι και το επιδημιολογικό φορτίο στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εισηγείται σκληρό lockdown για Πάτρα και Χαλκίδα. Όλα τα άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης και όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, οι επιστήμονες δείχνουν να συμφωνούν για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 αυτό το σαββατοκύριακο ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ισχύει το click inside στις κόκκινες περιοχές αλλά το click away.

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα γυμνάσια στις κόκκινες περιοχές με τους παιδίατρους λοιμωξιολόγους να επιμένουν να παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί κάτι.

Μεγάλη είναι η ανησυχία εν όψει και του ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας, μετά και τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Τα βλέμματα στρέφονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης και στα όσα -πιο αυστηρά μέτρα- εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε ότι χρειάζεται περιορισμός της κινητικότητας και λήψη μέτρων για να μη γίνει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Στο επίκεντρο όπως πάντα η Αττική, με στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ θεωρείται δεδομένη η αυστηροποίηση των μέτρων στη Πάτρα. Οι επιδημιολόγοι χθες το βράδυ έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου και για τη Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξητικής τάσης που καταγράφεται και εκεί, στον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα είναι σταδιακά αυξητικό. Με τις τελευταίες 7 ημέρες να παρατηρείται απότομη αύξηση που φτάνει και το 182% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Με τα μαθηματικά μοντέλα αυτό μεταφράζεται σε 4ψήφιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων μόνο για την Αττική.

Συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει το 63%.

Το τελευταίο 24ώρο οι νέες λοιμώξεις από κορονοϊό στην Αττική έφτασαν τις 532 ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1070 νέα κρούσματα, 249 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Εντός της ημέρας αναμένονται όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφού κατατεθούν και οι εισηγήσεις τις επιτροπής. Δεν υπάρχει θέμα πανικού αλλά απολυτής επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αισθητοποίησης αλλά πιστής τήρησης των υπαρχόντων μέτρων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαρίνα Παπαδάκη, Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος