Eπισιτισμός – τουρισμός: Παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας ζήτησε η ΠΟΕΕΥΤΕ

Η όποια άνοδος σε τουρισμό – επισιτισμό, ειδικά τη θερινή περίοδο δε συνοδεύεται υποχρεωτικά και από θετικό περιβάλλον στις θέσεις εργασίας του κλάδου, αφού εμφανίζονται αρκετά περιστατικά απορρύθμισης.

Για το λόγο αυτό η πανελλήνια ομοσπονδία εργατών επισιτισμού και τουριστικών επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ) πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, Α. Ηλιόπουλο και συνεργάτες του.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν διεξοδικά οι εργασιακές σχέσεις στον Επισιτισμό – Τουρισμό και επισημάνθηκαν τα σημεία αιχμής εν όψει των επιτόπιων ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία: “Σε έναν κλάδο όπως ο Τουρισμός, που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Eπέφερε μισθολογική ανισότητα, απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους σε συνδυασμό με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η συνεχής και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, η ραγδαία αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης με την αθρόα μετατροπή παλαιότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων να δηλώνεται ως μερικής απασχόλησης, μια ανύπαρκτη ουσιαστικά μορφή απασχόλησης στον κλάδο, καθώς και η εκτίναξη των μισθολογικών μεταβολών υπό την απειλή απολύσεων, καταδεικνύουν την παραβατικότητα και την ψευδώς δηλωμένη απασχόληση, καθώς και την ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή στον κλάδο, επιφέροντας ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Καταληκτικά το μεγάλο ποιοτικό έλλειμμα στα εργασιακά δικαιώματα περιορίζει δραματικά την αναπτυξιακή συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία, ενώ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον παραγωγικό μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος