Νέα κρούσματα στη Λαμία-Ιχνηλατήσεις μετά από κρούσμα και στη Θεσσαλονίκη-Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές-Συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου χρειαστεί, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν εννέα νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.058. Συνολικά 183 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη Λαμία, τα τέσσερα μέλη οικογένειας, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος δύο μηνών, διαγνώσθηκαν με κορονοϊό, όπως και μια φοιτήτρια που ήρθε οδικώς από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη. Ανησυχία και στην Ξάνθη, όπου τέσσερις δήμοι εμφανίζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. 

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν τεθεί τέσσερις Δήμοι στην Ξάνθη, καθώς εμφανίζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Στους 3.013 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ανιχνεύθηκαν 30 κρούσματα, τα οποία ήταν όλα ασυμπτωματικά, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει μέτρα ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν την επιβολή ορισμένων σε τοπικό επίπεδο, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Στο Παίδων της Αθήνας το δύο μηνών βρέφος από τη Λαμία

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Λαμία, όπου θετικοι βρέθηκαν στον κορονοϊό τα τέσσερα μέλη οικογένειας που διέμενε στη γειτονιά των ηλικιωμένων που είχαν έρθει από την Αμερική και διαγνώσθηκαν θετικοί τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα βρέφος δύο μηνών, ένα αγοράκι και οι γονείς τους, ενώ το πέμπτο μέλος της οικογένειας, ένα κοριτσάκι, βγηκε στους ελέγχους αρνητικό, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία ότι στα επόμενα τεστ μπορεί να βγει θετικό. Έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τα παιδιά της οικογένειας δεν πήγαιναν στο σχολείο λόγω του μωρού. Το βρέφος, που είναι το μόνο που εμφανιζει συμπτώματα έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παιδων στην Αθήνα, μαζί με την μητέρα του.

Σημειώνεται ότι ο 85χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς υποφέρει και από υποκείμενα νοσήματα. Στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου και η κόρη του, ενώ η σύζυγος και ο 28χρονος εγγονός είναι σε θάλαμο αρνητικής πίεσης  μαζί με άλλα 7 άτομα από την ευρύτερη περιοχή. Στην Αταλάντη, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, έχουν ληφθεί δείγματα από 19 άτομα, από τις επαφές του με φίλους και συγγενείς.

Βόλος: ΕΔΕ για το ζευγάρι από τη Γερμανία που έσπασε την καραντίνα

Εν τω μεταξύ, από την Εισαγγελία Βόλου έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το ζευγάρι που ήρθε από τη Γερμανία και έσπασε την καραντίνα μεταδίδοντας τον ιό σε τριμελή οικογένεια. Το ζευγάρι χθες το βράδυ πήρε εξιτήριο και συνεχίζει καραντίνα κατ’ οίκον.

Νέα κρούσματα στη Λαμία-Ιχνηλατήσεις μετά από κρούσμα και στη Θεσσαλονίκη-Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές-Συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Θετική στον κορονοϊό φοιτήτρια που επέστρεψε από το Λονδίνο

Επίσης, θετική στον κορονοϊό βρέθηκε φοιτήτρια που σπουδάζει στην Μ. Βρετανία και ήρθε οδικώς από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη. Η κοπέλα εμφανίζει ήπια συμπτώματα και είναι σε καραντίνα στο σπίτι της και πλέον ιχνηλατούνται όλες οι επαφές της. Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα και τα πρώτα επτά εξ αυτών έχουν βγει αρνητικά. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ρεπορτερ της ΕΡΤ Λ. Χριστάρα, μέλος από το στενό συγγενικό της περιβάλλον απορρίπτει τις πληροφορίες ότι η κοπέλα έκανε πάρτι με αφορμή την επιστροφή της. Οπως αναφέρουν η κοπέλα είχε νοσήσει στο Λονδίνο στις αρχές Μαΐου με πολύ ήπια συμπτώματα, ανέρρωσε, υποβλήθηκε σε τεστ και στις 29 Μαΐου ήρθε στην Ελλάδα. Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη έκανε rapid test το οποίο βγήκε αρνητικό, στη συνέχεια έκανε μοριακό, το οποίο βγήκε θετικό με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Στο μεσοδιάστημα ήταν στο σπίτι της ωστόσο ήρθε σε επαφή με συνολικά 15 άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε έλεγχο. Όσα αποτελέσματα έχουν βγει είναι αρνητικά. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου ίσχυε στη χώρα μας το μέτρο της 14ημερης καραντίνας για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένας ασθενής στο ΑΧΕΠΑ με covid19, ο οποίος δεν έχει σχέση με το θετικό κρούσμα.

Παρακολουθούμε από την αρχή της άρσης του lockdown, την εξέλιξη της πανδημίας. Η πορεία είναι φυσιολογική. Το «RO» είναι πολύ χαμηλότερο απ’ όταν είμασταν σε καραντίνα, ανέφερε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην χρειάζεται το καθολικό lockdown, αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός γεωγραφικών ορίων. Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα που μπορεί να συνδυάζουν τα παραπάνω με περιορισμό της κυκλοφορίας.

Με προσοχή και υγειονομική ασφάλεια θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Έκανε λόγο για ασφάλεια του τουριστικού προϊόντος που θα κερδηθεί μέσα από τη συνεργασία με τον γιατρό που θα κάνει τη ξενοδοχειακή μονάδα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα περιστατικά. Θα είναι μία γνώση επιχειρησιακή που θα κατακτήσουμε και θα μπορούμε να υλοποιούμε κάθε καλοκαίρι, πρόσθεσε. Ως προς τις αερομεταφορές, είπε ότι θα γίνονται έλεγχοι για το επιδημιολογικό φορτίο που εισάγεται στη χώρα, θα υπάρχει πλήρης έλεγχος των επιβατών, όπως γίνεται σήμερα και επιβολή καραντίνας όπου είναι απαραίτητο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν αυστηρή τήρηση των μέτρων.

“Τα κρούσματα είναι προειδοποιήσεις ότι ο ιός κυκλοφορεί και δεν έχουμε τελειώσει μαζί του. Παραμένει ανάμεσά μας και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα όσο μπορούμε. Οσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε απομονωμένοι σαν χώρα. Η διαχείριση του τουρισμού είναι μια δύσκολη εξίσωση και είναι ευρύτερο ζήτημα που αφορά όλες τις χώρες. Το καλοκαίρι είναι μπροστά βλέποντας και εκτιμώντας την κατάσταση θα ληφθούν στην πορεία και τα ανάλογα μέτρα”, είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Δάϊκος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι συνεχίζονται για την τήρηση των μέτρων στην αγορά. Από την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκαν 259 έλεγχοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταγράφηκαν 54 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους περίπου 25.000 ευρώ.

Ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα υπογράμμισε πως ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι αποφασισμένος να επιβάλλει τους νόμους, που προστατεύουν την υγεία του πληθυσμού και ενημέρωσε πως δημοσιεύτηκε ήδη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει την «εμπροσθοβαρή αναστολή λειτουργίας» των παραβατικών επιχειρήσεων. Δηλαδή την ίδια ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, θα κλείνει και το μαγαζί, χωρίς να μεσολαβεί το διάστημα των 5 ημερών για την επανεξέταση της υπόθεσης.


Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Λ. Χριστάρα, Β. Μητρούσιας, Χ. Καρανδεινός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος