Επεισόδια και τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών στις κινητοποιήσεις στα νησιά (video)

Σοβαρά επεισόδια σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις στα νησιά ενάντια στην κατασκευή των νέων κλειστών δομών για τους μετανάστες. Μάχες σώμα μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών έγιναν στη Λέσβο με πολλούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Πρωτοφανείς σκηνές στη Χίο, όπου κάτοικοι επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια άνδρες των ΜΑΤ μέσα στο ξενοδοχείο που διέμεναν, τραυματίζοντας εννιά αστυνομικούς.

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη. Ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας. Κλειστές παρέμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, καταστήματα και σχολεία. Μάχες σώμα με σώμα σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σε ένα από τα μπλόκα στη Μυτιλήνη.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Διαβολόρεμα. Άναψαν φωτιές στη μέση του δρόμου, και πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση καπνογόνων και χημικών. Όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί, δέχτηκαν πυροβολισμούς από κυνηγετικά όπλα και μάλιστα δύο συνάδελφοι τους τραυματίστηκαν από σκάγια στα πόδια. Και οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δέχτηκαν πυρά από τους αστυνομικούς.

Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίστηκε για αρκετές ώρες, στον επαρχιακό δρόμο αλλά και στο δάσος. Φωτιές ξέσπασαν στην άκρη του δρόμου, αλλά και μέσα στο δάσος και χρειάστηκε η επέμβαση της αύρας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Τις απογευματινές ώρες οι δυνάμεις της αστυνομίας αποχώρησαν από τα μπλόκα στο Διαβολόρεμα και στο Καράβα. Σύμφωνα με αρχηγείο της αστυνομίας, 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ τραυματίστηκαν και δέκα πολίτες. Συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία, έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Χίου, με την συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν στην γενική απεργία. Ακολούθησε πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα και σε ξενοδοχείο που διέμεναν οι άνδρες των ΜΑΤ ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να διακόψουν την φιλοξενία τους. εκεί σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Κάτοικοι της Χίου εισάβαλαν στο ξενοδοχείο που διαμένουν αστυνομικοί. Έσπασαν τις πόρτες των δωματίων και ομαδικά επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Τους χτύπησαν και τους προπηλάκισαν, ενώ στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου, εντόπισαν αστυνομικό, τον έριξαν στο έδαφος και τον χτύπησαν κλωτσιές.

Εννέα αστυνομικοί που διέμεναν στο ξενοδοχείο τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν 12 προσαγωγές κατοίκων και συνελήφθη για τα επεισόδια ένας 27χρονος.

Σ. Πέτσας: Θα αποσυρθούν οι επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17.00 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Είπε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει «να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα». Επισήμανε δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αντιδράσεις

Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τώρα καλεί σε διάλογο αφού πρώτα “μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη” τα νησιά. Παράλληλα τον καλεί “να εγκαταλείψει οριστικά την επικίνδυνη επιλογή της βίας και του αυταρχισμού, πριν η εμμονή του οδηγήσει σε θύματα”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος