«Επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική»- Τα μηνύματα -και ΠτΔ , πρωθυπουργού- για την Ημέρα Κατά του Ρατσισμού (video)

Ημέρα κατά των διακρίσεων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα
Το μήνυμα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας έστειλαν πολίτες και φορείς κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων,μήνυμα με ιδιαίτερη σημασία καθώς σε πολλές περιοχές εκδηλώνονται κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων με επίκαιρα μηνύματα για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στον απόηχο των νέων περιστατικών σε περιοχές όπου ζουν πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι “ενόψει των κρίσιμων προσεχών Ευρωεκλογών, έχουμε κοινό ιστορικό χρέος, να συνεργασθούμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού και ρατσισμού, που ξεπήδησαν σε πολλά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

“Έχουμε καθημερινό πόλεμο, όχι κατά του «άλλου», του «ξένου», αλλά κατά του φόβου, του μίσους, των απάνθρωπων θεωριών τους και των πολιτικών εκφραστών τους“, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει:

“Την περασμένη Παρασκευή η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από ένα αποτρόπαιο έγκλημα ρατσιστικής βίας, στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Η μαζική δολοφονία μουσουλμάνων πολιτών ήρθε να υπογραμμίσει με τρόπο εκκωφαντικό ότι ο αγώνας κατά του ρατσισμού και των θεωριών του μίσους, όπως είναι ο φασισμός, ο εθνικισμός και ο σεξισμός, που αναδύονται τα τελευταία χρόνια, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

“Στη χώρα μας,”, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, “η επίθεση κατά προσφύγων στα Βίλια Αττικής, τα επεισόδια στην Κόνιτσα και στα Γρεβενά από πυρήνες που ντροπιάζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, μας θυμίζουν ότι πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση.

“Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εδραίωση του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας έναντι του σκότους, του μίσους και των πολιτικών τους εκφραστών.

Με την ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, τη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, την ενίσχυση του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση πολιτών, τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, με πρόβλεψη του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού σε σχέση με το φύλο, με το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και με την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας”, τονίζει ο πρωθυπουργός και καταλήγει.

“Πρόκειται για μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουμε πάρει για την ενίσχυση της ισονομίας και της πραγματικής δημοκρατίας.

Όμως ο αγώνας κατά του ρατσισμού δεν εξαντλείται μόνο στα μέτρα της Πολιτείας, αλλά μας αφορά όλους. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα ‘Αρντερν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε πόλεμο κατά του ρατσισμού.

Εμείς, στην Ελλάδα, δίνουμε καθημερινά αγώνα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, φόβο και μίσος. Και συνεχίζουμε”.

Στις 3 μετά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ο Περίπατος κατά των Διακρίσεων 2019, από την πλατεία Συντάγματος προς τα Προπύλαια από φορείς, ενώσεις, συλλογικότητες, πολίτες, καθώς και εκπροσώπους από ευρύτερες ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη χώρα μας (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, ηλικιωμένοι, χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, ψυχικά ασθενείς, θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.). Ανακοινώσεις έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επισημαίνει ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και ανηλίκων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”. Στο μεταξύ, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση που αφορά σε πληροφορίες για ξυλοδαρμό 20χρονου μετανάστη από την Γουινέα.

Σάμος: Έστειλαν τα παιδιά σχολείο

Σε ένδειξη “καλής θέλησης”, μετά και την επιστολή του Δημήτρη Βίτσα οι γονείς 13 Συλλόγων αποφάσισαν να λήξει η πολυήμερη αποχή των παιδιών από τα μαθήματα. Τυπικά η απόφαση επικυρώνεται σε Συνέλευση αύριο η μεθαύριο, ενώ οι γονείς δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα να υπάρξουν εκτός σχολικών κτιρίων δομές εκπαίδευσης για τα 1500 προσφυγόπουλα. Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλαργάλης.

Κόνιτσα: Αγανάκτηση για τις επιθέσεις κουκουλοφόρων σε προσφυγόπουλα

Προανάκριση για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των πέντε κουκουλοφόρων, που την περασμένη Κυριακή, επιτέθηκαν με ρόπαλα σε παιδιά που έπαιζαν σε γήπεδο μπάσκετ, τραυματίζοντας δύο από αυτά, διενεργεί η Ομάδα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Πρόκειται για ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, που φιλοξενούνται σε δομή της πόλης.

Είναι το τρίτο περιστατικό από το καλοκαίρι, επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής.

Οι επιθέσεις “δεν προέρχονται οι επιθέσεις από την κοινωνία της Κόνιτσας, φοβάμαι ότι προέρχονται από σκοτεινές δυνάμεις, που φτιάχνουν ομάδες κρούσης”, τόνισε χθες η Θεανώ Φωτίου.

Βίλια: Χτύπησαν ακόμα και παιδιά

Ξενοφοβική επίθεση δέχθηκαν πριν λίγες μέρες και 20 οικογένειες προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο, που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στα Βίλια.

Περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο και φωνάζοντας συνθήματα πέταξαν πέτρες και κροτίδες, έσπασαν τζάμια και μπήκαν σε δωμάτια, όπου δεν δίστασαν να χτυπήσουν ακόμα και μικρά παιδιά.

Τις επιθέσεις καταδίκασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

«Από όλους επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική»

«Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας», δηλώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες -ακόμα και σε μικρά παιδιά- δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιβιώνουν σε λανθάνουσα ή ωμή εκδοχή, ακριβώς διότι καλλιεργούνται από ορισμένα σκοτεινά κέντρα. Συχνά, αντλούν τη δύναμη και το θράσος τους από την ανοχή ή ακόμη και από την κοινωνική σιωπή».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση που αφορά σε πληροφορίες για ξυλοδαρμό 20χρονου μετανάστη από την Γουινέα.

Το περιστατικό κατήγγειλε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) η οποία αναφέρει ότι συνέβη όταν κάλεσε την Αστυνομία υπάλληλος της Greece Cash Alliance helpline, όπου βρισκόταν ο 20χρονος επιμένοντας να ανανεωθεί η κάρτα με το μικρό οικονομικό βοήθημα που παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, ο 20χρονος διέμενε αρχικά για δύο χρόνια στην Μόρια της Λέσβου και από τον περασμένο Οκτώβρη είχε έλθει στην Αθήνα, αλλά από τότε έχει διακοπεί η παροχή των 90 ευρώ με cashcard από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Την Τρίτη, όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, πήρε δικάσιμο για την Παρασκευή 22 Μαρτίου και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ξυλοδαρμό δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία από τον μετανάστη, ωστόσο η Όλγα Γεροβασίλη, μόλις πληροφορήθηκε τα παραπάνω από δημοσιεύματα, ζήτησε να γίνει έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, βρίσκει την Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας και με την άνοδο της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ακραίων εθνικιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων», αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε η δική μας χώρα που έχει γνωρίσει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τις ρατσιστικές της επιθέσεις και τη δολοφονία του Π. Φύσσα μπορεί, βέβαια, να εφησυχάζει. Ενώ, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, τμήμα της παραδοσιακής Δεξιάς δείχνει ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού ή ακόμα και υιοθετεί τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο», προσθέτει.

Φ.Γεννηματά: Καμία ανοχή στην ακροδεξιά

«Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και ανηλίκων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε από τη βία και να κάνουμε κάθε προσπάθεια για την ένταξή τους», τονίζει η κ. Γεννηματά ενώ καλεί τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να προστατεύσουν τη ζωή, την τιμή και την ελευθερία για κάθε άνθρωπο που ζει στη χώρα.

Ενωση Κεντρώων: Καμία ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού που εκπορεύονται από ακροδεξιές ομάδες και καλλιεργούν την μισαλλοδοξία

Η ΕΚ επισημαίνει ότι τα φαινόμενα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων αυξάνονται καθημερινά, «παρατηρούνται επιθέσεις εναντίων προσφύγων και μεταναστών που στέλνουν αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία», αναφέρει και τονίζει: «Οφείλουμε να προστατέψουμε τη ζωή και την ελευθερία κάθε ανθρώπου.»

Aπό την πλευρά της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το καλύτερο μάθημα το παίρνουν τα παιδιά μας στη μάχη για τα δικαιώματα και στην υποδοχή των προσφύγων, στην πάλη ενάντια σε πολέμους που γεννούν τη προσφυγιά”.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη, Χάρης Ζαβουδάκης, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος