ΕΟΔΥ: Για ποιές ομάδες πολιτών εξετάζεται η χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου

Οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι άνω των 60 ετών πολίτες, όσοι είναι σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου, μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής υπέρ του εμβολιασμού με την τρίτη δόση ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο καθώς δεν οικοδομούν ανοσία, δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19. Επιπλέον επισήμανε τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε εφήβους 12-17 ετών και την ανάγκη εμβολιασμού τους για την ατομική τους πρωτίστως προστασία. Και ανέφερε πως “Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.”

Όπως τόνισε η κα Θεοδωρίδου, στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι να δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό και σε εκείνους που τα επίπεδα των αντισωμάτων τους έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρόνου από τον εμβολιασμό τους. Μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής για χορήγηση της τρίτης δόσης σε μεταμοσχευμένους, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, ατόμων με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή τους αντίδραση η Επιτροπή εξετάζει τον καθορισμό των ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αναφέρθηκε διεξοδικά σε αυτές.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων η κα Θεοδωρίδου απάντησε στον προβληματισμό: Μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες, επισημαίνοντας ότι “Συστήνεται πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική και ψυχική τους υγεία και τη θωράκισή τους ενόψει της επιστροφής τους στο σχολείο και ακολούθως για μείωση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα  και της μείωσης των πιθανοτήτων ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων, καθώς ο ιός δεν θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους εμβολιασμένους”

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ, οι 25 από αυτές μέσα στο 2021. Διαβεβαίωσε πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, είναι ασφαλής ακόμη και στις πρώτες εβδομάδες της κύησης. “Τα εμβόλια μπορεί να γίνονται σε όλη τη διάρκεια της κύησης” είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος