Ένταση στη συγκέντρωση ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πανεπιστημίου

Επεισοδιακή ήταν η συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ το πρωί έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την περικοπή του επιδόματος  Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από ειδικότητες εργαζομένων,  συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να κλείσουν την Πανεπιστημίου με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χημικών.

Ως αποτέλεσμα των επεισοδίων, έκλεισε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και προκλήθηκε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα, κυρίως στις λεωφόρους Συγγρού, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Αρδηττού και Πανεπιστημίου.

Αρχικά η ένταση φαινόταν να εκτονώνεται, ωστόσο ακολούθησε δεύτερος γύρος επεισοδίων, λίγο μετά τις 10 το πρωί, όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκσφενδονίζουν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς την είσοδο του ΓΛΚ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών.

Ένταση στη συγκέντρωση ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πανεπιστημίου

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία είχε εξαγγείλει για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στις 9 έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζητώντας τον διπλασιασμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την επέκταση του σε όλες τις ειδικότητες των υγειονομικών με κατηγοριοποίηση.

Τι αναφέρει η ΑΔΕΔΥ για τη συγκέντρωση

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για «αναίτια επίθεση των δυνάμενων καταστολής με χημικά στη σημερινή μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων 16 ομοσπονδιών, που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η επίθεση που εκδηλώθηκε τόσο στην έναρξη της συγκέντρωσης, όσο και κατά τη διάρκεια που η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ανέβαινε στο γραφείο του κ. Σκυλακάκη, ανάγκασε τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας να καταγγείλουν τη στάση της Κυβέρνησης και να αποχωρήσουν από τη συνάντηση. Οι συγκεντρωμένοι ομόθυμα εξέφρασαν τη βούλησή τους για την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής και ζήτησαν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων».

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, διεκδικεί:

  • Καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα,
  • Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες,
  • Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι),
  • Γενναία αύξηση του ποσού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χορηγείται για το επίδομα.

Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για τη συγκέντρωση των υγειονομικών

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, πριν από λίγο, σχετικά με τη σημερινή συγκέντρωση υγειονομικών, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κατά την διάρκεια επίθεσης που δέχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις από ομάδα συγκεντρωμένων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «στις 09:00, μετά από κάλεσμα διαφόρων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 1.200 περίπου ατόμων, μπροστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου. Στις 09:20, κατά την προσπάθεια οριοθέτησης της συγκέντρωσης, για να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ομάδα από τους συγκεντρωμένους επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις με κοντάρια, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα της οδού Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός που διακομίσθηκε σε νοσοκομείο».

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛΑΣ αναφέρει ακόμη: «Στις 10:15, ενώ αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε εισέλθει στο κτίριο, άλλη ομάδα που ακολουθούσε προσπάθησε να εισέλθει βίαια εντός, επιτιθέμενη με ρίψη αντικειμένων και απωθώντας τους αστυνομικούς της ΟΔΟΣ που βρισκόντουσαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων, αποτρέποντας την είσοδό τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στις 11:00 ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των συγκεντρωμένων».

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, ενώ για όσα έγιναν στη συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος