Ενισχύεται το νομικό «οπλοστάσιο» για σεξουαλικά αδικήματα (video)

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα για σεξουαλικά εγκλήματα, όπως επιμήκυνση της παραγραφής και αυστηροποίηση των ποινών, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Επίσης εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη, το metoogreece.gr όπου οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταγγέλλει σχετικές υποθέσεις, ενώ καταρτίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους.

Ο στόχος των πρωτοβουλιών είναι διπλός, η ενίσχυση ακόμη περισσότερο του νομικού οπλοστασίου για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος αλλά και η αποτροπή εγκλημάτων του μέλλοντος.

Ο Δημήτρης Γκαβέλας – Δικηγόρος – ποινικολόγος, αναφέρει πως: «Η αυστηροποιήση των ποινών δείχνει ότι αποθαρρύνει, το πλαίσιο επιτρέπει να καταγγείλουν τα θύματα, δε το κάνουν γιατί φοβούνται την κατακραυγή».

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν είναι η

-Aλλαγή του ποινικού κώδικα και αυστηροποίηση ποινών για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

– Εγκαινιάζεται η πλατφόρμα metto.gov.gr στην οποία οι πολίτες θα ενημερώνονται για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τις δράσεις καταπολέμησης.

«Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί με την η αύξηση των ορίων παραγραφής, η αύξηση των ποινών δε θα φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα», επισημαίνει η Όλγα Θέμελη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας.

Θεσπίζεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους.

Επεκτείνεται από Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ενισχύεται το νομικό «οπλοστάσιο» για σεξουαλικά αδικήματα (video)

O Στέφανος Αλεβίζος – Ψυχολόγος της γραμμής 1056 «Χαμόγελου του παιδιού», επισημαίνει πως: «βασικό θέμα είναι ότι τα παιδιά δεν μιλάνε, συναισθήματα ντροπής δεν το αφήνουν να μιλήσει».

Όσον αφορά τους ανήλικους θα υπάρχουν νέα ηλικιακά όρια για την παραγραφή των εγκλημάτων. Κατά προτεραιότητα εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων. Μέχρι σήμερα τα κακοποιημένα παιδιά καλούνται να επαναλάβουν την πιο τραυματική ιστορία της ζωής τους αρκετές φορές στους φορείς του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Η Μαρία Παναγιωτάκη ψυχολόγος – κοινωνιολόγος, αναφέρει πως: «Εκείνο που χρειάζεται να λειτουργήσουν τα σπίτια του παιδιού, εξειδικευμένο χώρο, βιντεοσκοπείται, προστατεύονται από την Επαναθυματοποιηση τους.

«Τα παιδιά εξακολουθούν να έρχονται στα αστυνομικά Τμήματα, να τρέχουν στα δικαστήρια και ξανά και ξανά», τονίζει η Όλγα Θέμελη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας.

Μέσα από την πλατφόρμα metoo οι πολίτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γραμμές SOS για παιδιά εφήβους, γονείς και γυναίκες, άμεση δράση και συμβουλευτικά κέντρα. Το κυριότερο είναι ότι θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος