Εμβόλιο Οξφόρδης: Ελπίδες και προσδοκίες – Πότε θα ξέρουμε (video)

Ελπίδες δημιουργούν οι έρευνες για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού σε διάφορες χώρες, ερευνητικά Κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο, ανάμεσά τους και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο αναπτύσσει το εμβόλιο που θα εισαχθεί τέλη Δεκέμβρη και στην Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας προαγοράς του, που έχει συναφθεί από την ΕΕ. Το διακύβευμα για τους επιστήμονες είναι η διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει το εμβόλιο στον πληθυσμό, και ο βαθμός ασφάλειάς του.

Το εάν η προσπάθεια για τη δημιουργία του τελικά ευδοκιμήσει είναι κάτι που θα ξέρουμε σε τρεις μήνες είπε στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, εξηγώντας ότι η κατανομή των δόσεων και το χρονοδιάγραμμα στα κράτη μέλη της ΕΕ γίνεται με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου.

Άλλα 4 εμβόλια είναι σε προχωρημένη φάση που θα δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα περίπου Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Όπως είπε υπάρχει μια έρευνα στην Κίνα, η οποία είναι σε φάση 3, με το εμβόλιο να χορηγείται ήδη στον στρατό, στη Γερμανία, όπου εταιρεία βιοτεχνολογίας αναπτύσσει ένα σε συνεργασία με αμερικανική φαρμακευτική, στις ΗΠΑ άλλο ένα, και τέλος, το ρωσικό Srputik V.

Όπως είοπε η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία για προαγορά και με άλλη εταιρεία σύντομα, όπως έχουν κάνει και οι ΗΠΑ, οι οποίες και πρώτες ξεκίνησαν αυτόν τον αγώνα δρόμου για την έγκαιρη εξασφάλιση του εμβολίου, είπε, συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί και για δόσεις προς χώρες του τρίτου κόσμου, μεταγενέστερα, και όχι μόνο για κράτη μέλη.

«Ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά από τη φάση 3 ώστε να έχουμε τις δόσεις του εμβολίου. Εάν συμβεί αυτό θα είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την αντιμετώπιση του κορονοϊο» είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτριος Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Σε σχέση με την αριθμό των δόσεων είπε ότι δεν μπορεί είναι μεγάλος από την αρχή, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και γίνεται διαχείριση των δόσεων ανά χώρα βάσει στρατηγικής που ακολουθείται διεθνώς.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας και οι ευπαθείς και μεταγενέστερα θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, εξήγησε.

Ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς για πόσο διάστημα θα αναπτύξουμε αντισώματα, παρ’όλα αυτά όμως φαίνεται ότι το εμβόλιο ανέπτυξε στους εθελοντές τις ανοσιακές αποκρίσεις που θα ανέπτυσσαν αν είχαν μολυνθεί. “Άρα θα είναι προστατευμένοι για ίσο περίπου χρονικό διάστημα όσο και από τη φυσική λοίμωξη”, επεσήμανε.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος