Εμβόλιο AstraZeneca – Ηλ. Μόσιαλος: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Δεν πρότειναν διακοπή των εμβολιασμών με δόσεις της AstraZeneca, ωστόσο είναι υπό εξέταση αν πρέπει να υπάρξει εξαίρεση στους εμβολιασμούς για κάποια συγκεκριμένη υποομάδα. Το ερώτημα είναι αν δημιουργούνται συγκεκριμένες θρομβώσεις σε μια πολύ μικρή υποκατηγορία ανθρώπων”, τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατά της απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη για τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και επισημαίνει:

Ο ΕΜΑ θα πρέπει να συνεχίσει και να ανακοινώσει και την αξιολόγηση των περιστατικών που έχουν καταγραφεί και από τους εμβολιασμούς με τα άλλα εμβόλια. Δεν το λέω αυτό γιατί πιστεύω πως υπάρχει πολιτική ενορχήστρωση εναντίον του εμβολίου της ΑΖ. Πάρα ταύτα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σήμερα υπήρξε αναφορά πως η απόφαση τουλάχιστον στην Ιταλία, και η απόφαση των Ιταλικών αρχών η οποία αμφισβητήθηκε από πολλούς σοβαρούς Ιταλούς επιστήμονες, είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Δεν είναι σαφές όμως, γιατί oι ρυθμιστικές αρχές δεν εξετάζουν ταυτόχρονα τα περιστατικά, με αυτά που συνέβησαν μετά τους εμβολιασμούς με τo εμβόλιο της Pfizer.

Ο Ηλίας Μόσιαλος παρατηρεί επίσης ότι κατά την σημερινή ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν δόθηκαν απαντήσεις στις ερωτήσεις για τα συμπτώματα, ούτε τον αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί ανά χώρα.

Αντίθετα η διευθύντρια του ΕΜΑ αλλά και ο Επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης εστίασαν:

Στην αναστολή των εμβολιασμών γίνεται για προληπτικούς λόγους ενώ το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται, όσο διερευνώνται οι περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανότητα να πρόκειται περί τυχαίων περιστατικών που απλά συσχετίζονται χρονικά με τους εμβολιασμούς, και χαρακτήρισαν εξαιρετικά απίθανο να είναι θέμα παρτίδας, κάτι που εξετάστηκε μετά από αίτημα της Αυστρίας. Θα εξεταστεί επίσης συνολικά και η διαδικασία παραγωγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος