Εμβόλιο: 40.000 παιδιά και έφηβοι εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού – Αυξάνονται οι συστάσεις για την 3η δόση

Ο αριθμός των διασωληνωμένων με κορονοϊό, αυξάνεται ανησυχητικά και αφορά, στη συντριπτική πλειονότητα, ανεμβολίαστους ασθενείς. Το τείχος ανοσίας είναι ακόμα “υπό κατασκευή” αφού έχει εμβολιαστεί πλήρως το 49% του πληθυσμού. Ωστόσο ενισχύεται άμεσα με τη συμβολή των εφήβων.

Περίπου 40.000 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 12 ως 17 ετών έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Επιχειρησιακά έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει την 3η δόση εμβολίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όταν δώσει το πράσινο φως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην περίπτωση της 3ης δόσης η Επιτροπή θα κινηθεί σε 3 άξονες: ηλικία, ανοσοκατεσταλμένοι και χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός.

Το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε και άλλο ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.156 κρούσματα, 188 διασωληνωμένους και 8 θανάτους.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι αναμενόμενη, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και οι αρχές κάνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Έξι φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας για ανεμβολίαστους εφήβους

Κι ενώ η μία χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να εμβολιάζουν τα παιδιά προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα αγόρια 12 με 17 ετών που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, διατρέχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μυοκαρδίτιδα σε σχέση με εκείνα που έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των κρατών που συστήνουν τρίτη ενισχυτική δόση, με την Ουγγαρία να εμβολιάζει τους ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ το Ισραήλ δίνει προτεραιότητα στους άνω των 60.

Από το Φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμη η τρίτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και στη Γερμανία.

Στη Βρετανία, ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούν να λάβουν από τον Σεπτέμβριο οι άνω των 50, οι ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος