Επιστρέφει Τουρκία η Γαλατασαράι μετά το υγειονομικό «μπλόκο» της Πολ. Προστασίας

 Στην Τουρκία επιστρέφει η αποστολή της Γαλατασαράι, η οποία έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, ενόψει του φιλικού αγώνα της Τρίτης με τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, τα 81 μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να υποβληθούν σε νέο τεστ κορονοϊού, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα μέλη της αποστολής της Γαλατασαράι είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ την Κυριακή στην Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, οι ελληνικές αρχές έκριναν -με βάση τη φόρμα εντοπισμού επιβατών PLF- ότι θα έπρεπε όλοι να υποβληθούν σε νέο τεστ.

«Δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός.

«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δε γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαρδαλιάς και κατέληξε: «Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε μέσω Twitter «απαράδεκτη και αγενή» τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στην Γαλατασαράι λέγοντας ότι «είμαστε πάντα στο πλευρό των ομάδων μας».

Σε δήλωση αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την αποστολή της Γαλατασαράι στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” προέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς:

“Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της”.

O Τούρκος πρέσβης στο αεροδρόμιο

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση του θέματος που προέκυψε με την αποστολή της Γαλατασαράι, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκερτζίν μετέβη στο αεροδρόμιο. Σε ανάρτηση της Γαλατασαράι στο Twitter αναφέρεται ότι ο κ. Οζουγκερτζίν, ήρθε στο αεροδρόμιο για να υποστηρίξει την ομάδα μας “ενάντια στην ανήθικη πρακτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές” παρακολουθώντας τα όσα συνέβησαν μαζί με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η διοίκηση της Γαλατασαράι:

Η ανακοίνωση του πρόεδρου του Συλλόγου, Burak Elmas:

“Ως Διοικητικό Συμβούλιο, λάβαμε απόφαση να επιστρέψει η ομάδα μας αμέσως ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον προπονητή μας. Αναμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους υπευθύνους εκ μέρους της χώρας μας για αυτήν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλατασαράι, η οποία πήγε στην Ελλάδα για να παίξει φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό ως μέρος της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, αντιμετώπισε σκανδαλώδη συμπεριφορά. Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες δεν έκαναν αποδεκτό τεστ κορανοϊού που πραγματοποιήθηκε χθες από την ομάδα, κράτησαν τον εκπρόσωπό μας σε αναμονή στο αεροδρόμιο για ώρες.

Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να παίξουμε ένα φιλικό αγώνα σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε σαφής διάκριση εναντίον τουρκικής ομάδας με το περιστατικό που συνέβη σήμερα. Τα τεστ PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτά κατά τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και Ζητήθηκε νέο τεστ, Παρόλο που ο προπονητής μας κ. Fatih Terim και ορισμένοι από τους παίκτες μας ενήργησαν εποικοδομητικά για αντιμετωπίστηκαν με έναν εξαιρετικά απαράδεκτο, ακόμη και αλαζονικό τρόπο, και οι δυσκολίες συνεχίστηκαν. Ποτέ δεν αποδεχόμαστε αυτήν τη στάση, πρακτική και συμπεριφορά του ελληνικού τελωνείου και των δυνάμεων ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και εκπροσωπεί την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, έχει αντιμετωπίσει τέτοια έλλειψη σεβασμού. Ως Διοικητικό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που κάναμε με τον προπονητή μας, αποφασίσαμε να επιστρέψει η ομάδα μας αμέσως. Εκ μέρους της χώρας μας, αναμένουμε συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές για αυτήν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κρατικούς θεσμούς και αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών μας, που δεν μας άφησε μόνους μας από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήρθαν σε επαφή με τη συνοδεία μας και προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα”.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος