Οι Ελληνικές Σπουδές «ανθίζουν» στην Ουκρανία (video)

Μια δυναμική εστία διάδοσης του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολική Ευρώπη αποτελεί η Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κιέβου, που επί σχεδόν δύο δεκαετίες έχει να επιδείξει πολύτιμο διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Ο Διευθυντής της Έδρας, επίκουρος καθηγητής Αντρίι Σαβένκο, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην κάμερα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσολιά. Ο κ. Σαβένκο αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα σπουδών και το ερευνητικό – μεταφραστικό έργο του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών, στην εξέλιξη των Ελληνικών Σπουδών στην Ουκρανία μέσα σε δύσκολες συγκυρίες, καθώς και στις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές προοπτικές των σπουδαστών που επιλέγουν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία εισηγήθηκαν το 1958 οι διάσημοι ελληνιστές Ανδρέας Μπιλέτσκυ και Τατιάνα Τσερνυσόβα, οι οποίοι εργάζονταν στην Έδρα Κλασσικής Φιλολογίας και Γενικής Γλωσσολογίας. Παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι δύο καθηγητές μετέφρασαν στα ουκρανικά έργα νεοελλήνων συγγραφέων, καθώς και στα ελληνικά έργα ουκρανών ποιητών και συγγραφέων όπως ο Ταράς Σεβτσένκο, η Λέσια Ουκραίνκα, ο Ιβάν Φρανκό. Ο Α. Μπιλέτσκυ προώθησε την επιστημονική έρευνα της γλώσσας και πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής, με αποστολές στην περιοχή του Ντονέτσκ για να αναλύσει το πλούσιο υλικό των τοπικών νεοελληνικών ιδιωμάτων.

Η Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κιέβου ιδρύθηκε το 1999 με στόχο να εκπαιδεύσει ελληνομαθείς φιλολόγους και μεταφραστές στη διερεύνηση επίκαιρων ζητημάτων ελληνικών σπουδών, την εξέλιξη του πολιτισμού των Ελλήνων της Ουκρανίας και την ανανέωση των προηγούμενων σχετικών προγραμμάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» του Κιέβου.

Η Έδρα των Ελληνικών Σπουδών χορηγεί Πτυχίο Bachelor, Specialist και Master Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Μετάφραση και υποστηρίζει διδακτορικές διατριβές. Προσφέρει ποικιλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων που είναι σχετικά με τα εν λόγω ερευνητικά πεδία, ενώ τα μαθήματα παρέχονται σε φοιτητές που σπουδάζουν στο Ινστιτούτο Φιλολογίας του Πανεπιστημίου, αλλά και σε φοιτητές του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν δυνατότητα επιστημονικής κατάρτισης στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ.

Το καλοκαίρι οι ελληνομαθείς φοιτητές έχουν ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους συμμετέχοντας σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα. Το άριστο επίπεδο ελληνομάθειας των φοιτητών της Έδρας αποδεικνύεται με το γεγονός ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν και διακρίνονται στην Πανουκρανική Ολυμπιάδα Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν διοργανωθεί τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια Ελληνική ορθοδοξία στην Ουκρανία. Από το εικοστό στον εικοστό πρώτο αιώνα (2003), Γλώσσες και πολιτισμοί στην καινούρια Ευρώπη: επαφές και ιδιαιτερότητες (2009), Η πνευματική κληρονομιά του καθηγητή Α. Ο. Μπιλέτσκυ στο φως των νεώτερων εξελίξεων της επιστημονικής γνώσεως (2011), καθώς και το διεθνές Συμπόσιο Νίκος Καζαντζάκης και Ουκρανία (2003).

Οι συνεργάτες της Έδρας έχουν δημοσιεύσει τα πρώτα Ελληνο-ουκρανικά λεξικά, λεξικά ορολογίας, διδακτικά εγχειρίδια (ένα από αυτά είναι και η Μικρή γραμματική της δημοτικής του Μ. Τριανταφυλλίδη), ανθολογίες μεταφράσεων της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, έργα ελληνικής λογοτεχνίας και μελέτες Ελλήνων επιστημόνων.

Με τη συνδρομή της έδρας λειτουργεί το Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ελληνικού Πολιτισμού «Ανδρέας Μπιλέτσκυ», το οποίο διοργανώνει τακτικά σεμινάρια μετάφρασης ελληνικής λογοτεχνίας, συνεδριάσεις της «Λέσχης ελληνικής γλώσσας», μαθήματα ελληνικού χορού κ.α. Το Κέντρο φιλοξενεί επισκέπτες λέκτορες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, για να παρουσιάσουν μελέτες πάνω σε επίκαιρα ζητήματα ελληνικού πολιτισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος