Ελένη Τουλουπάκη: Απόπειρα συσκότισης των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς (video)

Εξώδικο στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” απέστειλε η επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς, ως απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η πιθανότητα να καθίστανται άκυρες οι καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα.

Η Ελένη Τουλουπάκη χαρακτηρίζει τα λεγόμενα της εφημερίδας ανακριβή, παραπλανητικά και συκοφαντικά, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στην Αμερική.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Τα επικαλούμενα στο δημοσίευμα, ότι ήταν γνωστό στην υπηρεσία μας ότι οι εξεταζόμενοι μάρτυρες ήταν και υπό καθεστώς προστασίας στις ΗΠΑ, καθώς και το ότι προσδοκούσαν όφελος από την έκβαση των ερευνών των ελληνικών αρχών, το οποίο όμως θα αποκόμιζαν από τις ΗΠΑ, είναι το λιγότερο αυθαίρετο”.

Η κα Τουλουπάκη, επισημαίνει ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει στο διπλό δικαστικό αίτημα συνδρομής περί της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων και κατά συνέπεια δεν προκύπτει ταύτιση των ερευνών που διεξάγονται στις δύο χώρες και ειδικότερα των διερευνώμενων προσώπων.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς στην εξώδικη δήλωση της προς τον διευθυντή και την συντάκτη του δημοσιεύματος τονίζει πως το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα είναι απόρρητο και επομένως τίθεται ζήτημα, όπως αναφέρει, παράνομης διαρροής εγγράφου.

Η κ. Τουλουπάκη με την εξώδικη δήλωσή της ζητά την αποκάλυψη της πηγής του ρεπορτάζ αλλά και αποκατάσταση συγκεκριμένων σημείων του δημοσιεύματος που κατά την εισαγγελική λειτουργό είναι ανακριβή και εξυπηρετούν “αλλότρια συμφέροντα παραπληροφόρησης του κοινού”.

Ο Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος, δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, επισημαίνει: “Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς”.

Ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καταθέσει στην Ελλάδα.

O δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων, Παύλος Σαράκης δήλωσε: “Δεν εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο στην ελληνική έρευνα. Πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα. Θεωρώ απίθανο να υπάρχει αμερικανικό έγγραφο που να περιγράφει την πραγματική ταυτότητα των συγκεκριμένων μαρτύρων”.

Για κατακλυσμιαίες συνέπειες στην έρευνα για τη Νοvartis, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας ότι: “Όλη αυτή η διαδικασία τινάζεται στον αέρα. Γιατί με ομολογία των ίδιων των δικαστικών λειτουργών, άνθρωποι που ήταν απαγορευμένο να καταστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, έτυχαν για να κατασκευαστεί αυτή η σκευωρία”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής ΝΔ Κώστας Καραγκούνης δήλωσε: “Ο συγκεκριμένος μάρτυρας θα πρέπει από σήμερα να πάψει να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ως έχων όφελος και με αυτό το πρίσμα να αξιολογείται από εδώ και πλέον”.

Η Ελένη Τουλουπάκη μετά το εξώδικο δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη.

Η «Καθημερινή» σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μια εξώδικη διαμαρτυρία, ακόμη και αν προέρχεται από μία Εισαγγελέα, δεν μπορεί να καταλύσει το δικαίωμα της εφημερίδας στην πληροφόρηση του κοινού και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους και το διευθυντή της σε δημόσιες δηλώσεις, όπως ζητά η κ. Τουλουπάκη, παραβλέποντας το δημόσιο ενδιαφέρον του θέματος, αλλά και το δημοσιογραφικό απόρρητο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη δημοσιογραφία».

Με διευκρινιστική δήλωση, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τονίζει ότι ουδεμία μομφή για τους ανωτέρους της στον Άρειο Πάγο υπάρχει στο εξώδικο της προς την Εφημερίδα Καθημερινή.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος