Πριν από το τέλος του χρόνου θα φθάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός των εμβολίων θα είναι μικρότερος από τον αρχικά προβλεπόμενο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το σχέδιο των Βρυξελλών προβλέπει ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη – μέλη, ενώ στη χώρα μας τον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν τελικά 150 χιλιάδες άτομα.
Σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού οι πολίτες θα πηγαίνουν σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα με προκαθορισμένο ραντεβού. Όταν φτάσει ο πολίτης στο κέντρο θα γίνεται έλεγχος του ραντεβού και θα καταχωρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Στη συνέχεια με ειδικά φυλλάδια θα ενημερώνεται για τη διαδικασία και την ασφάλεια του εμβολιασμού. Έπειτα ο πολίτης θα συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο για τυχόν αντενδείξεις όπως πχ αλλεργικές αντιδράσεις. Ο γιατρός θα λαμβάνει την απόφαση για το εάν τελικά θα γίνει ο εμβολιασμός ή όχι.
Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αφού δοθεί το πράσινο φως από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για το εμβόλιο των Pfizer – Biontech.
Η επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου συντομεύει το χρόνο διανομής στις ευρωπαϊκές χώρες, αν και με λιγότερες παρτίδες. Oι υπόλοιπες ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας θα έρχονται σταδιακά. Παράλληλα αναμένεται και η αδειoδότηση δυο ακόμη εμβολίων.
Στη χώρα μας θα έρθουν σε πρώτη φάση 300.000 δόσεις. Μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν 150.000 άτομα στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς, σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθείς ομάδες.
Δεν εμβολιάζονται όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό τα παιδιά και οι έγκυες. Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη διαγνωστεί μετά την πρώτη δάση τότε η δεύτερη γίνεται μετά τον τοκετό. Έγκυος και έμβρυο δεν έχουν κανέναν κίνδυνο, πρέπει όμως να παρακολουθούνται από τους γιατρούς.
Δεν θα εμβολιασθούν άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας άμεσου τύπου ενώ απαιτούνται δυο δόσεις με τουλάχιστον 19 μέρες απόσταση για το εμβόλιο των Pfizer – Biontech.
Παρενέργειες είναι πόνος στο σημείο του εμβολίου, πονοκέφαλος, μυαλγίες, κόπωση, ρίγος ή πυρετός.
Για την παγκόσμια διανομή έχουν κατασκευασθεί:
– εξειδικευμένοι θερμικοί φορτωτές με GPS για συνεχή παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, της θερμοκρασίας
– πύργος ελέγχου που θα παρακολουθεί όλες τις αποστολές εμβολίων
Σε ανοιχτή επιστολή του, ο επικεφαλής της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαιώνει ότι η διανομή θα γίνει με τρόπο πρακτικό, αξιόπιστο και αποδεδειγμένα ασφαλή
«Αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα, σχεδιάζουμε τη διανομή εδώ και μήνες και συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλο το 24ωρο για να φέρουμε το εμβόλιο στον κόσμο όσο πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και δίκαια γίνεται».
Λιγότερα εμβόλια θα λάβουν οι χώρες της ΕΕ
Σε αρχικό χρόνο όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πάρουν λιγότερα εμβόλια.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη προμηθεύτηκε μικρότερη ποσότητα αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε Ευρωπαίος Αξιωματούχος δεν πρόκειται να διατεθεί αμέσως στην αγορά όλη η ποσότητα των εμβολίων που αγόρασε η ΕΕ αλλά θα διατεθούν ανά παρτίδες που θα λαμβάνει σταδιακά.
Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer επισπεύσθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29. Παράλληλα, η ΕΕ θα δωρίσει εμβόλια σε γείτονες και εταίρους, και σε φτωχότερες χώρες και γι`αυτό αρχικά μειώνονται τα εμβόλια που θα παραληφθούν από τα κράτη-μέλη.
Τέλος, υπάρχουν χώρες, όπως ο Καναδάς για παράδειγμα, που έχουν αγοράσει περισσότερα εμβόλια από ότι θα έπρεπε. Δηλαδή σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα εμβόλια, γεγονός που μικραίνει το ποσοστό που θα λάβουν κάποιοι άλλοι. Εξαιτίας αυτού μπορεί πολίτες ορισμένων χωρών να μην εμβολιαστούν πριν από το 2022.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Σχετικό Άρθρο: Στ. Πέτσας: Θα έρθουν 300.000 δόσεις αρχικά στην Ελλάδα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος