‘Εκρηξη στη «ΛΑΡΚΟ» -Νεκρός 55χρονος εργάτης (video)

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8.15 το πρωί στο εργοστάσιο της «ΛΑΡΚΟ» στη Λάρυμνα. Νεκρός ανασύρθηκε 55χρονος πατέρας τριών παιδιών, που κατάγεται από την περιοχή και εργαζόταν για χρόνια στη βιομηχανία. Ο εργάτης ήταν ανεβασμένος σε πατάρι και έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Βρισκόταν δυστυχώς, πολύ κοντά την ώρα της έκρηξης που σημειώθηκε στον χώρο των ηλεκτροκάμινων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ που έχασε τη ζωή του σήμερα το πρωί εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. «Δέσμευση από την πλευρά μας να διερευνήσουμε τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν, το ταχύτερο», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στο δυστύχημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, Σπύρος Τζίτζος, έσπευσε στο εργοστάσιο και στη συνέχεια εκδόθηκε δελτίο τύπου από την εταιρεία η οποία ανακοινώνει το όνομα του θύματος, και εκφράζει θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια του θανόντος.

Για “δεκαετία απαξίωσης της Λάρκο από τις κυβερνήσεις με στόχο την εκποίηση”, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης, και μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: “Δεν αξίζει τον κόπο να κλείσου τα σπίτια των εργαζομένων”.

Το πρωί της Δευτέρας στο εργοστάσιο κόπηκε το συρματόσχοινο της γερανογέφυρας και έφυγε στο κενό ο κάδος στον οποίο μεταφέρεται πυρωμένο υλικό τροφοδοσίας των ηλεκτροκαμίνων. Το γεγονός έγινε σε ένα χώρο που υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Το νέο εργατικό ατύχημα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, κάνοντας λόγο για “συνειδητή πολιτική απαξίωσης της εταιρείας και από τις Διοικήσεις της εταιρείας”.

“Εγκληματίες με ονοματεπώνυμο”-Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Φθιώτιδας

“Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικών προστασίας αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους.

Το δε, κρυμμένο στους εργαζόμενους, μη αναρτημένο οργανόγραμμα της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και αυτό που είναι προϊόν δικιά της σκέψης και λογικής, έχει κατακρεουργηθεί.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα και καθημερινά φαινόμενα να βλέπεις βοηθώ χωρίς μάστορα και μάστορα χωρίς βοηθό. Έναν Θολαττζή να φυλάει και να τροφοδότη δύο καμίνια. Έναν εργαζόμενο στο πόστο της ρευστής σκουριάς. Λειψούς απομεταλλωτές, κοκκοποιητές, θερμοδόμους, χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων. Συνεργεία δίχως αριθμητικά επαρκείς εργαζόμενους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου καλύπτονται με εργαζόμενους στις εργολαβίες εδώ και χρόνια”, καταγγέλει το Συνδικάτο, κάνοντας λόγο για “εγκληματίες με ονοματεπώνυμο”.

“Ως κράτος και ως κυρίως μέτοχος της ΛΑΡΚΟ συνεχίζει την πλήρη απαξίωση αυτής αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων”, τονίζεται στην ανακοίνωση όπου και υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από το μαζικό εργατικό δυστύχημα του 1979 που στοίχισε τη ζωή σε έξι εργαζόμενους και άφησε δεκάδες τραυματίες.

ΓΣΣΕ: Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «μέσα σε ένα πεντάμηνο και δεύτερος εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα δουλειάς στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με τα ερωτήματα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο να παραμένουν πολλά και αναπάντητα».

ΚΙΝΑΛ:Μέχρι που θα φτάσει η αδιαφορία της κυβέρνησης;

“Ζητάμε κατεπείγουσα διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος, γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και απόδοση ευθυνών”, τονίζει ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης. Επισημαίνει παράλληλα ότι “το νέο εργατικό θανατηφόρο ατύχημα, μετά το προηγούμενο του Ιουλίου 2019, προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των τραγωδιών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην εταιρία ΛΑΡΚΟ, έναν βιομηχανικό κολοσσό που τα τελευταία χρόνια είναι έρμαιο της εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων” και καταγγέλλει “ανυπαρξία υπεύθυνης πολιτικής για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των εργαζομένων”.

ΚΚΕ:’Εχουν ξεπεραστεί κάθε είδους όρια και κόκκινες γραμμές

Σε δήλωσή του για το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος βρέθηκε στο εργοστάσιο, ανέφερε: «Η κατάσταση είχε προειδοποιήσει καιρό πριν. Τα ατυχήματα, ακόμη και το θανατηφόρο που έγινε τον Ιούλιο, έδειχναν ότι έχουν ξεπεραστεί κάθε είδους όρια και κόκκινες γραμμές. Και απ’ αυτήν την άποψη γνώριζε και αυτή η κυβέρνηση, όπως γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα δεν πάει άλλο».

«Επειδή έκανε δήλωση ο κ. Χατζηδάκης και είπε ότι θα διερευνηθούν οι αιτίες του θανατηφόρου ατυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες, θέλουμε να πούμε ότι αυτή η δήλωση είναι απαράδεκτη, υποκριτική και επικίνδυνη, γιατί και αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τα αποτελέσματα της απαξίωσης του εργοστασίου, για πολλά χρόνια, είναι δραματικά και με τραγικές συνέπειες. Οι εργάτες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η πολιτική της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, οδηγεί σε τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, σε ένα προαναγγελθέν εργατικό ατύχημα, καθώς το σωματείο της εταιρείας είχε επανειλημμένα καταγγείλει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας και την κακή συντήρηση των μηχανημάτων, ενώ μόλις τη Δευτέρα υπήρξε σοβαρό ατύχημα στην εταιρεία.

Όπως φάνηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο σήμερα, η υποχρηματοδότηση της εταιρείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η μείωση του προσωπικού και οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό, που οδηγεί όχι μόνο στην υποβάθμιση της εργασίας και της καθημερινότητας των εργαζομένων, αλλά δυστυχώς και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θανόντος.

Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το τραγικό ατύχημα και την ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ και του συνόλου των φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη των κινδύνων στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, προκειμένου να μην θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές”.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης

Πηγή:ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος