Εκδηλώσεις στα Μέγαρα για την απελευθέρωσή τους από τις κατοχικές δυνάμεις

Εκδηλώσεις με αφορμή την Απελευθέρωση των Μεγάρων από τα στρατεύματα της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής (9 Οκτωβρίου 1944), θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στα Μέγαρα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των Σχολείων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης: “Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο Θεόδωρο Τσεκέ, Φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε, ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.

Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο Υπόγειο του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραΐτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενο.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημαρχείου.

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία που θα τελεσθεί στον καθεδρικό Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Μεγάρων, ώρα 10 το πρωί και στην Επιμνημόσυνη Δέηση και στην κατάθεση Στεφάνων, που θα ακολουθήσει στην Πλατεία Ηρώων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 7 μ.μ, στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης αυτής της επετείου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, με ομιλία από τον πρώην Δήμαρχο Μεγαρέων, κ. Χρυσόστομο Σύρκο με θέμα: “Η απελευθέρωση των Μεγάρων” και προβολή ταινίας από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος