“Έφυγε” ο Χαράλαμπος Ρούπας ο τελευταίος των μαυροσκούφηδων του Άρη

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντιστασιακός και ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Χαράλαμπος Ρούπας.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1.6.2018 και ώρα 3.00μμ από το Α’ Νεκροταφείο.

“Έφυγε” ο  Χαράλαμπος Ρούπας ο τελευταίος των μαυροσκούφηδων του Άρη

Όπως αναφέρει ο συγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Αριστομένης Συγγελάκης, στο λογαριασμό του στο facebook:

“Σήμερα, 30.5.2018, στις 9.20 το πρωί, στο νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο “Η Αγία Ελένη” άφησε την τελευταία του πνοή ο Αντιστασιακός Χαράλαμπος Ρούπας, ο μικρότερος από τους 40 μαυροσκούφηδες της προσωπικής φρουράς του Άρη και ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και συχνά κατέφευγε στη φροντίδα, που με αγάπη του παρείχε ο θεράπων ιατρός του Άγγελος Παπαδόπουλος και το προσωπικό του νοσοκομείου.

“Έφυγε” ο  Χαράλαμπος Ρούπας ο τελευταίος των μαυροσκούφηδων του ΆρηΟ Χαράλαμπος Ρούπας, ο αγαπημένος μας Μπάμπης, γεννήθηκε στο Αίγιο στις 25.1.1924 και ήταν εκ των πλέον έμπιστων του Άρη Βελουχιώτη και κρυπτογράφος των μηνυμάτων του. Έμεινε δίπλα στον Άρη μέχρι το τέλος. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκε με πάθος και γενναιότητα εναντίον του Άξονα έχοντας ως σύνθημα “θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά”.

Ο Χαράλαμπος Ρούπας έγινε μαυροσκούφης όταν με εντολή του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ο Άρης πέρασε από το Μαραθιά της Ρούμελης στην Πελοπόννησο (στην τοποθεσία Παναγοπούλα του Αιγίου) και εγκαταστάθηκε στην Αράχωβα Αιγιαλείας. Τότε η οργάνωση του ΕΑΜ έστειλε τον Ρούπα στον Αρχηγό, λόγω του ότι είχε εκπαιδευθεί ως στενογράφος και κρυπτογράφος και, μάλιστα, έγινε ο εξ απορρήτων του Άρη αναλαμβάνοντας χρέη κρυπτογράφου.

Ο ίδιος μάλιστα ο Άρης του φόρεσε τον σκούφο και παρέμεινε μέχρι το τέλος κοντά του και μετά τη διάλυση του Ουλαμού του Άρη. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας (ευχαριστώ τον Πέτρο Κουλουφάκο για τα πρόσθετα στοιχεία). Σε κάθε περίπτωση, τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και σε όσους αντιστάθηκαν στον Άξονα και μέσα στη Γερμανία. Ανυποχώρητος αγώνας για Δικαιοσύνη!

Μετά τον πόλεμο αγωνίστηκε με την ίδια συνέπεια για μία κοινωνία ισότητας και δημοκρατίας, σε έναν ειρηνικό και ανθρώπινο κόσμο. Επίσης σπούδασε στη Φιλοσοφική.

Φυλακίσθηκε επί 17,5 ολόκληρα χρόνια και γνώρισε ως κρατούμενος (με τις ανάλογες “περιποιήσεις”) τις φυλακές Πάτρας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Ιτζεδήν (πρώην Καλαμίου στα Χανιά) κ.α. από το 1945 έως το 1964! Χωρίς ποτέ να καμφθεί, χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας, χωρίς να προδώσει τους συναγωνιστές του και τον αγώνα τους.

“Έφυγε” ο  Χαράλαμπος Ρούπας ο τελευταίος των μαυροσκούφηδων του ΆρηΤον Ιανουάριο του 1996 ακολούθησε το νεύμα του Μανώλη Γλέζου ως μέλος της Κίνησης “Ενωμένη Εθνική Αντίσταση” και συμμετείχε στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Διετέλεσε επί πολλά έτη μέλος της Γραμματείας του Συμβουλίου ασχολούμενος, κυρίως, με το ζήτημα της αποζημίωσης των Ομήρων στα Γερμανικά Στρατόπεδα (μαζί με τον Πέτρο Κουλουφάκο και αργότερα τον Μάκη Μπαλαούρα), που έγινε πράξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για όσους μπόρεσε το Εθνικό Συμβούλιο να βρει τα απαιτούμενα στοιχεία (δικαιούχοι τελικά ήταν περίπου 12.000 άτομα, που έλαβαν από 3.000 μέχρι 12.000 ευρώ), μιας και η τότε κυβέρνηση αρνούνταν να συμπράξει στη δίκαιη αυτή υπόθεση. Το αγωνιστικό του ήθος, το θάρρος και η συνέπειά του αποτέλεσαν για όλους εμάς τους νεότερους πηγή έμπνευσης.

Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπιζε με θάρρος και υπομονή. Ευτυχώς, προλάβαμε να του δώσουμε ένα συμβολικό έπαινο, έστω, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών με τη Βουλή των Ελλήνων, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (27.4.2015)”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος