Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τα Λιπάσματα Καβάλας ζητάει η ΟΕΧΒΕ

Στη μη εφαρμογή αποφάσεων της δικαιοσύνης που είναι υπέρ των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, αναφέρεται η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η ΟΕΧΒΕ ζητάει από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παρέμβουν υπέρ των εργαζομένων και “επιτέλους να δώσουν έμπρακτη απάντηση στην ανομία Λαυρεντιάδη”, τον οποίο κατηγορεί ότι “έχει απολύσει 180 εργαζόμενους χωρίς καν να τους καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση και καταθέτοντας εναντίον τους εκατοντάδες ψευτομηνύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν ούτε στον ΟΑΕΔ για να λάβουν ως ενίσχυση έστω αυτό, το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Το «έγκλημα» αυτών των εργαζομένων ήταν ότι δεν δέχθηκαν να μετατραπούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που επί χρόνια είχαν σε ορισμένου χρόνου (14μηνης διάρκειας) με τον εργοδότη να «κρατάει» το δικαίωμα να μπορεί να τις τερματίζει μονομερώς και την επόμενη… ημέρα”.

Επίσης η ΟΕΧΒΕ υπενθυμίζει πως: “Τα Λιπάσματα Καβάλας είναι μια από τις πιο «βαριές» και ανθυγιεινές βιομηχανίες που λειτουργούν στη χώρα μας. Συγκαταλέγεται δε στις επιχειρήσεις που με Υπουργική Απόφαση (4690/12) απαγορευόταν στους χώρους παραγωγής η εργολαβική εργασία, λόγω επικινδυνότητας.
Σήμερα, το σύνολο του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 2μηνες, 3μηνες και ελάχιστες… 14μηνες!

Όλοι ευχόμαστε ποτέ να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, αλλά αυτό, θα πρέπει όλοι να ξέρουν, δεν επιτυγχάνεται με ευχές αλλά με ουσιαστικά μέτρα και με την ηρεμία του προσωπικού, χαρακτηριστικά που σήμερα δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση”.

Τέλος, σε σχέση με την πρόσφατη δικαστική απόφαση υπέρ των εργαζομένων, η ΟΕΧΒΕ επισημαίνει ότι: “Στις 13 Ιουλίου 2017 εκδόθηκε η απόφαση-κόλαφος για τις πρακτικές Λαυρεντιάδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας (αρ. 150/2017). Το Δικαστήριο δικαίωσε τους πρώτους 56 από τους 180 εργαζόμενους (εκκρεμεί η έκδοση ακόμη δύο αποφάσεων), κηρύσσοντας παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις τους και διατάσσοντας την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας αλλά και αποζημίωσης για ηθική βλάβη στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Η Απόφαση περιγράφει με σαφήνεια το καλά οργανωμένο «σχέδιο» Λαυρεντιάδη να εξαθλιώσει τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας για να τους αναγκάσει να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις υποτέλειας και παράλληλα να αποφύγει την πληρωμή των χρεών του. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η ίδρυση των «παρένθετων» εταιριών (PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ) και τη μεταβίβαση σε αυτές της παραγωγικής δραστηριότητας της λιπασματοβιομηχανίας είχαν ως μοναδικό σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας της «υπερχρεωμένης ELFE» και τη μείωση του εργατικού κόστους!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ!
Και όμως… Ενάμιση μήνα μετά την έκδοσή της, ο «κύριος» Λαυρεντιάδης συνεχίζει να αδιαφορεί και να μην την εφαρμόζει!
Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να υποχρεώσει εδώ και τώρα τον μονίμως αφερέγγυο εργοδότη να σεβαστεί και να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση”.

Πηγή: ΟΕΧΒΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος