Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στη Γενεύη για την εξέταση της ΕΕ στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με νέα προγραμματισμένη παρέμβαση αυτή της Γενεύης στις 26, 27 και 28 Αυγούστου.

Εκεί θα βρεθεί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, όπως και σύσσωμο το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, ώστε να λάβουν μέρος στην εξέταση της ΕΕ από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD).

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η ΕΕ έχει δεσμευθεί σε διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ αναμένεται να λάβει συστάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη.

Ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής ΟΗΕ και της ΕΕ θα μεταδοθεί ζωντανά από το www.treatybodywebcast.org Χαρακτηρίζεται «constructive dialogue», εποικοδομητικός διάλογος.

Ο κ. Βαρδακαστάνης θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του αναπηρικού κινήματος στη Γενεύη που θα περιλαμβάνει τα μέλη του EDF: Autism Europe, Inclusion Europe, European Network of (Ex-)Users and Survivors of Psychiatry, Mental Health Europe, European Network on Independent Living, CBM/IDDC, European Federation of Hard of Hearing People, International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus και European Union of the Deaf.

Όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ: “Την Τετάρτη 26 Αυγούστου ο κ. Βαρδακαστάνης θα είναι ομιλητής στην παράλληλη εκδήλωση για τη Διεθνή Συνεργασία που διοργανώνει το International Disability and Development Consortium (IDDC).

Με την ολοκλήρωση του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΟΗΕ και της ΕΕ, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών θα συνοψίσει τα τελικά συμπεράσματά της από τη συνολική διαδικασία επιθεώρησης της ΕΕ και θα εγκρίνει στις 3 Σεπτεμβρίου τις λεγόμενες «καταληκτικές παρατηρήσεις». Αυτές θα είναι οι τελικές συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πώς η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει την εφαρμογή της Σύμβασης.

Η ΕΕ θα έχει 4 χρόνια να εργαστεί πάνω σε αυτές τις συστάσεις και θα επανέλθει στη Γενεύη για να παρουσιάσει τη νέα έκθεση στην επιτροπή του ΟΗΕ. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά οι συστάσεις αυτές του ΟΗΕ θα συζητηθούν στη δημόσια ακρόαση που διοργανώνει η ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ και της Ειδικής Ομάδας για την Αναπηρία της ΕΟΚΕ Ι.  Βαρδακαστάνη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος