Δράσεις από το Υπουργείο Υγείας για την Ψυχική Υγεία σε 5 άξονες (video)

Ανησυχητικές χαρακτήρισε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις για την Ψυχική Υγεία που κατευθύνονται σε πέντε άξονες. Διαβεβαίωσε ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπροσδιορίσουν “σε στέρεες βάσεις το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω”. Προανήγγειλε ότι μέσα στο 2021 θα παρουσιαστεί το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία που έχει ορίζοντα δεκαετίας.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, όπως το lockdown έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές“, είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, που συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την Covid-19.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη, δυστοπική πραγματικότητα, τόνισε η κα. Ράπτη, επισημαίνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».

“Περισσότερο από ποτέ, σήμερα οφείλουμε να διατηρήσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις και να βρούμε τρόπους να τις ενισχύσουμε για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και να μπορέσουμε να χτίσουμε τη βάση για την επόμενη μέρα. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει υγεία χωρίς ψυχική υγεία, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και οικονομία και κοινωνία χωρίς ψυχική υγεία” υπογράμμισε η Ζωή Ράπτη.

Δράσεις για την Ψυχική Υγεία σε πέντε άξονες

1ος άξονας:

  • Σειρά προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικότερα, λειτουργεί σε 24ωρη βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες υγείας. Η γραμμή αυτή λειτουργεί σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων κοινωνικής αποκατάστασης “Αργώ” αλλά και το “Χαμόγελο του Παιδιού”.
    Η γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε περίπου 78.000 κλήσεις συμπολιτών μας και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο κατά 70%, αλλά και αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσονται προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, Skype και Messenger, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον, για τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και για το υγειονομικό προσωπικό που καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας.

2ος άξονας:

  • Αναπτύσσονται προγράμματα εξ αποστάσεως κοινωνικής στήριξης για τον γενικό πληθυσμό με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους.
    Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για τους φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις και για το πώς μπορούν οι πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους για να λάβουν υποστήριξη.

3ος άξονας:

  • Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην ενότητα Ψυχική Υγεία υπάρχουν απλές, βοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid-19, ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας. Εκεί υπάρχουν οδηγίες για τα παιδιά καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης που πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά υπερήλικες βιώνουν

4ος άξονας:

  • Για τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας ένας οδηγός που εκπονήθηκε από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
  • Έχει δρομολογηθεί μία ειδική έρευνα για το Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (Burnout Syndrome) που βιώνουν οι υγειονομικοί στα Eθνικά Kέντρα Aναφοράς Covid, για την αποτελεσματικότερη στήριξή τους.

5ος άξονας:

  • Ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχικής υγείας της χώρας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών με τη διασπορά του κορονοϊού.

“Το υπουργείο Υγείας, όλους αυτούς τους μήνες, παράλληλα με την τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης και διενεργώντας τακτικά τεστ τόσο στο προσωπικό των υπηρεσιών όσο και στους ασθενείς, αλλά και στους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας” σημείωσε η Ζωή Ράπτη. Πρόσθεσε ότι η συστηματική παρακολούθηση των δομών αυτών συνέβαλε στο να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων μέχρι σήμερα στις δομές αυτές.

Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας, “αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της στους πολίτες”, αποφάσισε τη στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με ένα διακεκριμένο καθηγητή Ψυχιατρικής, τον Βασίλειο Παντελεήμονα Μποζίκα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος