Όλες οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται δεν καλύπτουν αυτό που συμβαίνει στην πράξη, στην αγορά εργασίας, όπου 6 στις 10 νέες προσλήψεις αφορούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Οι περισσότεροι νέοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι βρίσκονται μπροστά στον εκβιασμό είτε να δεχτούν μία δουλειά με πολύ κακούς όρους είτε να μην έχουν καθόλου εργασία.
Προσλήψεις πλήρους απασχόλησης
79% -> το 2009 // 45,3% -> το 2016
Νέες προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης
(μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία)
21% -> το 2009 // 54,7% -> το 2016
ΠΗΓΗ:
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ – ΓΣΕΕ 2017
=======
Μετατροπή ατομικών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας
2009: 16.977
2016: 51.262 -> αύξηση 201,95%
Υψηλότερο ποσοστό μεταβολής: το 2012
2009: 16.977
2012: 84.490 -> αύξηση 398%
2009 – 2016: αύξηση 790,69%
(για αναγκαστικές μετατροπές ατομικών συμβάσεων εργασίας σε εκ περιτροπή εργασία μονομερώς από τον εργοδότη)
ΠΗΓΗ:
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ – ΓΣΕΕ 2017
=======
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
2008: 131 καθολικά δεσμευτικές (καλύπτονταν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι)
2014: 13 καθολικά δεσμευτικές (καλύπτονταν 200.000 εργαζόμενοι)
2016: 10 κλαδικές + 318 επιχειρησιακές ΣΣΕ (95,21% του συνόλου των συμβάσεων εργασίας)
ΠΗΓΗ:
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ – ΓΣΕΕ 2017
Προσωπικές ιστορίες
ΕΛΙΝΑ Σαουσοπούλου, 26 χρόνων, άνεργη μηχανικός: Ποτέ δεν ήμουν ασφαλισμένη, δηλαδή αυτό που έκανα δεν φαινόταν κάπου… Μηχανικός στο επάγγελμα, η 26χρονη Ελίνα αναζητά εργασία στον τομέα που σπούδασε τα τελευταία τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα, όπως μας λέει, βρίσκει μόνο δουλειές του ποδαριού και μάλιστα με πολύ δυσμενείς εργασιακούς όρους. “Έχω ασχοληθεί πολύ με σάιτ, χωρίς ωράρια, χωρίς πληρωμές, με ανταποδοτική πληρωμή… Η κατάσταση είναι ότι σου δίνουμε μια θέση με τους δικούς μας όρους, οι οποίοι δεν είναι και διαπραγματεύσιμοι και αν δεν σου αρέσει, ο επόμενος περιμένει στη σειρά να έρθει να πάρει τη θέση σου, δηλαδή η λέξη που περιγράφει κατάλληλα την κατάσταση που βιώνει ένας νέος άνεργος σε αναζήτηση εργασίας είναι ότι είναι αναλώσιμος πλήρως”.
Γιάννης Σαλάπας, 25 χρόνων, διαρκής αγωνία: Ο 25χρονος Γιάννης αν και σπούδασε φιλόλογος εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία, έχοντας ωστόσο αλλάξει πολλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία τριετία. “Σίγουρα η πλειοψηφία, δηλαδή κοντά στο 70%-80% δουλεύουμε με το βασικό μισθό… Αλλά και με αυτά τα λεφτά, προσπαθούν όσο γίνεται περισσότερο να αυξήσουν τι ωράριό σου, είτε θα σου κόψουν το διάλειμμα είτε αισχρά θα σου πουν «κάτσε δυο ώρες παραπάνω, γιατί έχουμε να φορτώσουμε σήμερα”. Όπως μας λέει ο Γιάννης, οι εργαζόμενοι σήμερα κινδυνεύουν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή και μάλιστα νομότυπα, χωρίς η εταιρεία να υποχρεώνεται να τεκμηριώσει τον λόγο.
“Όταν με είχαν απολύσει από προηγούμενη δουλειά, ήμουν με σύμβαση μήνα με τον μήνα. Ε, όταν κάποια στιγμή απέργησα κανονικά, με καλούν και μου λένε ότι δεν θα σου ανανεώσουμε τη σύμβαση”.
Ευαγγελία Δινοπούλου, 31 χρόνων: Οκτώ χρόνια αναπληρώτρια δασκάλα. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν χαρακτηρίζει μόνο τον ιδιωτικό τομέα. 31 ετών σήμερα, η Ευαγγελία εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύμβασή της με το δημόσιο ξεκινάει, δηλαδή, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τελειώνει, κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού. “Αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει να ζεις σε μία μόνιμη ανασφάλεια… Δεν δικαιούνται οι συναδέλφισσες αναπληρώτριες να πάρουν επ’ απειλούμενη κύηση, είναι υποχρεωμένες να λείψουν μόνο δύο μήνες κλπ. Οι αναρρωτικές μας αν ξεπεράσουν τις 15 μέρες υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης από την υπηρεσία”.
Οι περισσότεροι νέοι αναφέρουν ότι βρίσκονται μπροστά στον εκβιασμό είτε να δεχτούν μία δουλειά με πολύ κακούς όρους είτε να μην έχουν καθόλου εργασία.
Ελίνα Σαουσοπούλου: “Ουσιαστικά φταις που είσαι άνεργος, φταις που δεν σου δίνουμε δουλειά, όχι που δεν βρίσκεις δουλειά”.
Γιάννης Σαλάπας: “…Και πατάνε πάρα πολύ στον φόβο των ίδιων των εργαζόμενων μη μείνουμε ξανά άνεργοι, ώστε να επιβάλουν το οτιδήποτε.”
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας, το αρμόδιο υπουργείο ενισχύει το ρόλο και τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ προτίθεται να θεσπίσει πολύ πιο αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παρανομούν.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος