Δήμος Xαϊδαρίου: Διεκδίκηση χώρου από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για αναψυχή

Πρόσβαση στη θάλασσα και αξιοποίηση έκτασης για δημόσια χρήση, διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου, από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, τόνισε μεταξύ άλλων: “Όπως γνωρίζετε το 1956 άρχισε η καταστροφή του Σκαραμαγκά όπου συνεχίστηκε μέχρι το 1977, οι επεκτάσεις των ναυπηγείων, είχαν ως αποτέλεσμα, να κλείσει βίαια, η μόνη διέξοδος προς τη θάλασσα που είχανε τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Αθήνας, αφήνοντας πολλές φορές το στίγμα του μαζούτ πάνω στα σώματα της φτωχολογιάς και των παιδιών που ήθελαν να πάρουν λίγη δροσιά. Τα σπίτια που υπήρχαν εκεί, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνταν ως πρώτη κατοικία αλλά και σαν εξοχικά, εγκαταλείφτηκαν και ρήμαξαν.

Το δημοτικό σχολείο το οποίο υπήρχε και λειτουργούσε στην περιοχή και συγκεκριμένα το 13ο έκλεισε. Είναι τραγικό. Η όμορφη και πραγματικά γλαφυρή σαν ζωγραφιά παραλία, γέμισε με σαπιοκάραβα, φορτηγά, νταλίκες και άλλα δηλαδή μιλάμε για καταστροφή, αλλοίωση εντελώς του περιβάλλοντος”.

Μετά από συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, εκφράζοντας την ομόθυμη επιθυμία των κατοίκων της πόλης μας αλλά και της Δυτικής Αθήνας, απαιτεί την άμεση παραχώρηση του προβλήτα Νο 4 στο Σκαραμαγκά ώστε να αξιοποιηθεί από την Τοπική Διοίκηση ως χώρος αναψυχής, για να είναι η πρόσβαση στη θάλασσά μας δικαίωμα για όλο το Λαό.

Δήμος Xαϊδαρίου: Διεκδίκηση χώρου από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για αναψυχήΕξάλλου, παραχωρήσεις και παρεμβάσεις αξιοποίησης σε παραθαλάσσιες εκτάσεις, έχουν γίνει σε αρκετά σημεία, τόσο της ανατολικής και της νότιας Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη χώρα με αντίστοιχες αποδόσεις των εκτάσεων στην Τοπική Διοίκηση.

Είναι γνωστή σε όλους μας η ιστορική διαδρομή της περιοχής αυτής, όπου οι επιλογές κυβερνήσεων προηγούμενων δεκαετιών, καταδίκασαν σε «αφανισμό» ένα από τα πλέον θελκτικά σημεία της Δυτικής Αθήνας.
Κατά συνέπεια, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους, έστω και σήμερα, να επανορθώσει για τις επιλογές αυτές.

Η θάλασσα του Σκαραμαγκά είναι μέρος μιας θαυμάσιας περιοχής που κυριαρχεί το φυσικό κάλλος στην είσοδο- πύλη της Δυτικής Αθήνας.
Μονή Δαφνίου, Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Οδού, Όρος Αιγάλεω και Ποικίλο Όρος, Ιερό Αφροδίτης, Λίμνη Κουμουνδούρου, Θάλασσα Σκαραμαγκά, συνθέτουν μια περιοχή με σημαντικά Ιστορικά, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

Η καταστροφή, η απαξίωση, ο βιασμός της φύσης, αποσυνθέτουν αυτό το υπέροχο σύνολο, αλλοιώνουν τα αγαθά που έχουν δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων η φύση και ο άνθρωπος.

Η έκταση των 220 στρεμμάτων του προβλήτα Νο 4, είναι σαφές ότι έχει δημόσιο χαρακτήρα, αφού η καταπάτηση της παραλίας (100 στρέμματα) και το παράνομο μπάζωμα-επιχωμάτωσης στη θάλασσα (120 στρέμματα) δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν.

Το πολύχρονο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής έχει στηριχθεί με πολλές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, άρθρα στα ΜΜΕ, ερωτήσεις στη Βουλή.

Μετά από τα παραπάνω και με δεδομένη την απαίτηση του Λαού απόδοσης του χώρου του προβλήτα Νο 4 και της ελεύθερης ακτής, ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην παραχώρηση του προβλήτα No 4 στον Δήμο Χαϊδαρίου για Δημόσια χρήση για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος