Δήμος Γαλατσίου: Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο να μείνει δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού

Τη διασφάλιση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) για τη χρήση του ως δημοσίου χώρου πολιτισμού και αθλητισμού, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Γαλατσίου, αλλά και οι γειτονικοί Δήμοι Νέας Ιωνίας και Φιλοθέης – Ψυχικού, είχαν κινητοποιηθεί για να μην γίνει στο χώρο μεγάλο εμπορικό κέντρο, που θα λειτουργούσε επιβαρυντικά στην κίνηση και στο περιβάλλον, αλλά και στην ήδη ευρισκόμενη σε κακή κατάσταση τοπική εμπορική αγορά, με τη συμπαράσταση και των εμπορικών συλλόγων της περιοχής.

Δεν είναι λίγοι, όσοι εδώ και καιρό, συνδέουν τις όποιες εξελίξεις, με τα μελλοντικά σχέδια κατασκευής σταθμού του μετρό στην περιοχή.

Yπενθυμίζουμε ότι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ υπήρξε η δέσμευση ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα στεγαστούν αθλητικά σωματεία της περιοχής.

Το δημοτικό συμβούλιο Γαλατσίου είχε εκδώσει τον Μάιο 2006 το πρώτο ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε η εγκατάσταση να μην απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και τον αρχικό σκοπό για τον οποίον κατασκευάσθηκε (κοινωφελή χρήση με αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα).

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση χωροθετήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε τμήμα της δημόσιας έκτασης του Κτήματος Βεΐκου.

Ακολούθως άνοιξε μία συζήτηση για αν, πότε και πώς θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για απόδοση του χώρου σε αθλητικά σωματεία της περιοχής, ή σε επαγγελματικά σωματεία, ή σε συνδυασμό των προαναφερομένων περιπτώσεων.

Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, αναφέρθηκε σε συνέντευξη στην ΕΡΑ Σπορ 101.8 στην αξιοποίηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Γαλατσίου από την ΑΕΚ (τμήμα μπάσκετ), αναφέροντας πως “Έχει συμφωνηθεί μία μέση λύση, που θα δίνει το γυμναστήριο το πρωί στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία της περιοχής και από το μεσημέρι και μετά θα στεγάζει τα τμήματα της ΑΕΚ”.

 

Δήμος Γαλατσίου: Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο να μείνει δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού

Το ομόφωνο ψήφισμα:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο

Αποφασίζει ομόφωνα

Την εκ νέου επιβεβαίωση της απόφασής του, σχετικά με το να παραμείνει το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική του χωροθέτηση και να αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες της πόλης μας και των όμορων Δήμων με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους.

Δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, εκχώρησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Κάθε τέτοια πράξη είναι αντίθετη με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής, οι οποίοι άλλωστε πλήρωσαν με τους φόρους την κατασκευή του.

Αναζητάει συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τους όμορους Δήμους και τα δημόσια επιστημονικά ιδρύματα που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στα πλαίσια των παραπάνω αποφάσεών του. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατότερη η αξιοποίηση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος συντήρησης του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ να αναληφθεί από δημόσιους φορείς, από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια.

Να μην γίνει καμία επέκταση ή παρέμβαση που να αλλοιώνει περαιτέρω την φυσιογνωμία της περιοχής.
Διαψεύδει κατηγορηματικά ως ανυπόστατες πληροφορίες ή φήμες περί δήθεν συναίνεσής του σε επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την οικειοποίηση του χώρου για ιδίων όφελος.
Δηλώνει ότι ο Δήμος και οι πολίτες της πόλης θα εναντιωθούν με κάθε μέσο σε όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του χώρου.

Εξουσιοδοτεί στα πλαίσια των παραπάνω αποφάσεών του τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή να προβεί σε κάθε ενέργεια και συνεργασία για την επιτάχυνση των διαδικασιών και επίτευξη της παραπάνω απόφασής του”.

 
Δήλωση του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Γιώργου Μαρκόπουλου

Με έκπληξη οι πολίτες του Γαλατσίου  διαβάσαμε χτες δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού κ.Κοντονή, σύμφωνα με τις οποίες “έχει βρεθεί λύση με την ΑΕΚ ώστε να χρησιμοποιεί το κλειστό του Γαλατσίου”…

Ως Δήμος Γαλατσίου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
– Σεβόμαστε απόλυτα την ΑΕΚ, όπως βέβαια και κάθε ιστορικό σωματείο που θα ενδιαφερόταν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει για τμήματά του το κλειστό της πόλης μας. Όμως, πάγια θέση μας είναι ότι την προτεραιότητα στη χρήση του πρέπει να έχουν οι Γαλατσιώτισες και οι Γαλατσιώτες.

– Η πραγματικότητα είναι ότι ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία δεν έχουμε ιδέα για τη φημολογούμενη συμφωνία. Ναι μεν το κλειστό ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, όμως δεν διανοούμαστε ότι η Πολιτεία θα προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία χωρίς καν να ρωτήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Και σίγουρα το κλειστό μας ΔΕΝ ανήκει στον Υφυπουργό Αθλητισμού ώστε να το διαπραγματεύεται εν κρυπτώ λες και είναι τσιφλίκι του.

Μέχρι και…το ωρολόγιο πρόγραμμα χρήσης του γηπέδου φέρεται να έχει συμφωνηθεί, χωρίς εμείς να έχουμε ιδέα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση θα δείξει τέτοια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας.

Τα όσα -έστω και παρεμπιπτόντως- διαβάσαμε περί χρήσης του κλειστού από την τοπική κοινωνία κατά τις πρωινές ώρες, προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θα μας ικανοποιούσαν. Τις πρωινές ώρες τα σχολεία έχουν μαθήματα και οι πολίτες εργάζονται. Οι τοπικοί σύλλογοι, οι ιδιώτες που θέλουν να αθληθούν, ακόμα και οι τοπικές ομάδες, χρειάζονται το κλειστό κυρίως από το μεσημέρι και μετά.

Ως Δήμος Γαλατσίου επιθυμούμε το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου να παραμείνει Δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού όπως άλλωστε ήταν η αρχική του χωροθέτηση και να αποδοθεί προς  χρήση στους πολίτες της πόλης μας με δωρεάν  πρόσβαση για όλους.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποιήσης, εκχώρησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου.

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ως ανυπόστατες πληροφορίες ή φήμες περι δήθεν συναίνεσης μας σε οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα  που επιδιώκουν την οικειοποιση του χώρου για ιδίων όφελος. Φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πολίτες της Πόλης θα εναντιωθούμε σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του χώρου”.
 
                                                                                 

Φωτο: INTIME sports

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος