Δημήτρης Καιρίδης: Προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου δημιουργεί η Τουρκία (video)

Ο νέος προκλητικός χάρτης της Άγκυρας, εκλογές βίας και νοθείας στα κατεχόμενα και η αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τους Έληνες είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκπομπή της ΕΡΤ “από τις έξι” με τον Δημήτρη Καιρίδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και τον Γιώργο Σιδέρη.

Ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία με τον νέο προκλητικό χάρτη της και τα σχέδια περί “Γαλάζιας Πατρίδας”  “δεν «γκριζάρει» απλά το Αιγαίο αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου, καθώς κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πριν την κρίση στα Ίμια το 1996″.

«Η Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει την προκλητικότητά της, διότι δεν μιλάμε μόνο για τον χώρο ανατολικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και για την περιοχή ακόμα και δυτικά των νησιών μας, δηλαδή μεταξύ των νησιών μας και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν ο εθνικός χώρος να διχοτομηθεί – δηλαδή- για να πάει κανείς από Αθήνα στη Λέσβο, να πρέπει να περάσει από τουρκική δικαιοδοσία. Αυτό δείχνει ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σημαίνει ανάφλεξη και είναι κάτι, το οποίο οφείλουν όλοι να κατανοήσουν και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ότι εδώ πάμε για μία σύγκρουση δίχως όρια, εάν αυτές οι «δοξασίες» των Τούρκων αφεθούν αναπάντητες. Νομίζω ότι είναι μία ακόμα πρόκληση, η οποία δεν παράγει αποτελέσματα. Δεν πρόκειται το τουρκικό λιμενικό να κάνει έρευνα και διάσωση δυτικά των νησιών μας. Υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα μεταξύ των νησιών και της τουρκικής ακτογραμμής, αλλά μέχρι εκεί», τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Δημήτρης Καιρίδης: Προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου δημιουργεί η Τουρκία (video)

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την στάση της Ευρώπης και της Αμερικής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι ” δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η όποια αξιοπιστία της Τουρκίας έχει καταρρεύσει. Δυστυχώς η Ευρώπη ξεκινά από πολύ χαμηλά, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο, όπου με τη δική μας βοήθεια θέλουμε να μετεξελιχθεί. Είναι κολοσσιαία η απόφαση από εμπορική – οικονομική δύναμη να γίνει γεωστρατηγική. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος θα γίνουν όσα πρέπει και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το αμερικανικό καζάνι βράζει για την Τουρκία, όχι μόνο λόγω της Ελλάδας αλλά και λόγω του Ισραήλ, των Αράβων και πολλών άλλων παικτών. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία επιχειρεί στρατιωτικά σε εννιά χώρες, έχει βάσεις στη Σομαλία, στο Κατάρ, στη Λιβύη, στη Συρία, πυροδοτεί πόλεμο στον Καύκασο, σε πρώην σοβιετικό έδαφος, η Τουρκία έχει πραγματικά ξεφύγει“.

Η ρητορική προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας αναγκάζει και την Ελλάδα να ενισχύσει την άμυνα της χώρας και αυτό έχει ως επακόλουθο την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και την ενίσχυση των στρατευμάτων ξηράς στον Έβρο. Ο Γίωργος Σιδέρης, ρεπόρτερ της ΕΡΤ αναφέρει πως “επισπεύδεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και η εφαρμογή της θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2021. Οι συζητήσεις που γίνονται κάνουν λόγο για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και για τα τρία σώματα στρατού (ξηράς, ναυτικό, αεροπορία). Εξετάζεται και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18″.

Δημήτρης Καιρίδης: Προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου δημιουργεί η Τουρκία (video)
Φωτο Αρχείου (Turkish Presidency via AP, Pool)

Οι εκλογές στα κατεχόμενα και η νίκη του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσιν Τατάρ δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον κ. Καιρίδη καθώς όπως είπε και ο ίδιος ” στην Κύπρο είχαμε μια δυσάρεστη εξέλιξη, όπου το παρακράτος του Ερντογάν, παρενέβη ανοιχτά στις εκλογές υπέρ του υποψηφίου του, του ακραίου εθνικιστή Τατάρ σε βάρος του νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί, ο οποίος αποχωρεί από την πολιτική ζωή της Κύπρου, όπως δήλωσε, μετά από 45 χρόνια, υπό καθεστώς απειλών για την ίδια του τη ζωή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που μέτρησε ήταν η ψήφος των εποίκων σε βάρος των γηγενών Τουρκοκυπρίων, γεγονός που δείχνει ότι και οι  Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει δέσμιοι των χειρισμών και στοχεύσεων της Άγκυρας. Δυσχεραίνει πολύ την επίτευξη συμφωνίας η εκλογή του Τατάρ, ο οποίος έχει στραφεί ανοιχτά ενάντια στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ περί της Ζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος