Δημητρακόπουλος στην ΕΡΤ: Η Αττική φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί από πυρκαγιές – Υπάρχει μεγάλη μίξη αστικού και δασικού τοπίου

Την άποψη ότι η Αττική φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί από πυρκαγιές, εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών στο τμήμα δασολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Βούλα Μαλλά για το ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει μεγάλη μίξη αστικού και δασικού ιστού, ενώ θέλοντας να δώσει «τροφή για σκέψη» όπως είπε ο ίδιος, είπε ότι δύο άλλοι λόγοι μπορεί να είναι α) ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και β) ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για αλλαγή χρήση γης από δασική σε οικιστική προτού ψηφιστούν τα συγκεκριμένα ν/σ για χρήση γης.

Επιχειρηματολογώντας, ο κ. Δημητράκοπουλος διευκρίνισε ότι έχει βρεθεί στατιστικά και έχει δημοσιευτεί επιστημονικά ότι σε προεκλογικές περιόδους έχουμε αύξηση δασικών πυρκαγιών – και μάλιστα με στατιστική συσχέτιση ισχυρή – καθώς και ότι είμαστε σε ένα μεταίχμιο οριστικοποίησης χρήσης γης των χαρτών που κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία του δημοσίου επί δασικών εκτάσεων.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε γενική κλίμακα και που θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερο γρήγορα είναι χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές μίξης αστικών και δασικών εκτάσεων δεδομένου ότι αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως δεν πρόκειται να σταματήσει και η αστική επέκταση», επεσήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι η μεγάλη διαφορά της χθεσινής πυρκαγιάς στην Πεντέλη με την περυσινή στη Βαρυμπόμπη και το Τατόϊ είναι ότι την χθεσινή πυρκαγιά οδηγούσε ο άνεμος, κάτι που την κάνει δύσκολη να αντιμετωπιστεί, ενώ η πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη και Τατόι δεν δημιουργήθηκε από ισχυρούς ανέμους αλλά από μεγάλο θερμικό φορτίο που προήρθε από ξήρανση καύσιμης ύλης λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.

Τέλος ο κ. Δημητρακόπολος εξέφρασε την άποψη πως δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια οικολογική καταστροφή, καθώς τα Μεσογειακά δάση έχουν μεγάλη ομοιόσταση και μπορούν να επανακάμψουν αν δεν βοσκηθούν η καταπατηθούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος