Διεθνής Αμνηστία: Ανταπόκριση από Λέσβο & Χίο – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Πριν λίγες μέρες η ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας εξασφάλισε πρόσβαση σε δύο κλειστά κέντρα κράτησης, στη Μόρια της Λέσβου και στη ΒΙΑΛ της Χίου, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κωδικοποίηση των εμπειριών που αποκόμισε.

Σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που υπογράφεται από την Άννυ Μητροπούλου, Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας, αναφέρονται τα εξής: “Ανάμεσα στους 89 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους οποίους συνομίλησαν οι ερευνητές μας, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ιδιαιτέρως ευάλωτων ανθρώπων, όπως έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με αναπηρίες και μωρά. Η οργάνωση κατέγραψε σοβαρές δυσλειτουργίες στις διαδικασίες ασύλου και διαπίστωσε ότι πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται αυθαίρετα, υπό άσχημες συνθήκες, εν μέσω της βιασύνης για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. «Διέφυγα από τη Συρία για να αποφύγω τη φυλακή, αλλά τώρα είμαι στη φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Διεθνή Αμνηστία ένας νέος άντρας κοντά στα 30, μέσα από το κέντρο κράτησης στη Μόρια.

Εν προκειμένω, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ΕΕ και την Ελλάδα να μην προχωρήσουν σε επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία μέχρι να αντιμετωπιστούν τα κραυγαλέα κενά που τεκμηριώθηκαν από την ερευνητική αποστολή και η Τουρκία να καταστεί ασφαλής χώρα γι’ αυτούς.

Παράλληλα, η οργάνωσή μας σταθερά ζητά, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε η ΕΕ να υποδεχτεί επειγόντως σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα. Επίσης, την άμεση επανεγκατάσταση τουλάχιστον ενός ποσοστού 10% των πιο ευάλωτων Σύριων προσφύγων από χώρες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία, έως το τέλος του 2016, καθώς και τη διάνοιξη ασφαλέστερων και νόμιμων οδών.

Στο μεταξύ, μόλις την περασμένη βδομάδα, δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση για τη χρήση της θανατικής ποινής το 2015 που καταδεικνύει μια δραματική παγκόσμια αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων, παρά το γεγονός πως για πρώτη φορά η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου έχουν πλέον πλήρως καταργήσει τη θανατική ποινή.

Αν και πολλά μέτωπα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν ανοιχτά είχαμε και πολλές επιτυχίες. Μείνετε μαζί μας και δώστε μας τα μέσα για να συνεχίσουμε να φέρνουμε εις πέρας την αποστολή μας”.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος