Δεκτό το αίτημα του Β. Δημάκη για μεταγωγή- Συνέχεια των σπουδών του μέσω τηλεδιάσκεψης (video)

Δεκτό έγινε το αίτημα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη να μεταφερθεί στον αρχικό χώρο κράτησης του, στην Δ΄ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του στο ΕΚΠΑ μεσω τηλεδιάσκεψης. Μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που υπάγεται απευθείας στη ΓΓΑΠ του υπουργείου Προστασίας το Πολίτη, η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, αναγνώρισε την προσπάθεια που κατέβαλλε ο κρατούμενος, ο οποίος “ακόμη και τώρα έχει δώσει όλα τα μαθήματα”.

Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια η γ.γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ.

Η κ. Νικολάου εξήρε μάλιστα την προσπάθεια που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια ο Βασίλης Δημάκης,  ο οποίος όντας κρατούμενος κατάφερε να περάσει ως αριστούχος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, το 2017. Ένα χρόνο αργότερα, ύστερα από απεργία πείνας και δίψας στην οποία είχε προχωρήσει, πέτυχε να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του με βραχιολάκι, ενώ αυτή τη στιγμή έχει περάσει όλα τα μαθήματα  και μάλιστα με υποτροφία.

Στα 41 του χρόνια ο Βασίλης Δημάκης, αριστούχος στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά και καταδικασμένος για βαριά αδικήματα όπως ληστείες, δήλωνε αποφασισμένος να μην ξαναγίνει αυτό που ήταν κάποτε, ενώ βρισκόταν από το Σάββατο στην τρίτη απεργία πείνας και δίψας.

Με δήλωση που ο ίδιος χαρακτήριζε ως «κύκνειο άσμα» του, ο Βασίλης Δημάκης έκανε λόγο για εμπαιγμό και εκδικητικότητα στο πρόσωπο του, υποστηρίζοντας ότι στο κελί δεν έχει καν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τα μαθήματά του.

Τις έντονες διαμαρτυρίες του κρατουμένου είχε προκαλέσει αρχικά, η μεταγωγή του, στις 17/4/2020 από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Γρεβενών, εν μέσω της πανδημίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δυνατότητας συνέχισης της εκπαίδευσής του. Μετά από απεργία πείνας και δίψας που έκανε, στις 30/4 έγινε δεκτό το αίτημα να μεταφερθεί και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 9/5 επέστρεψε στον Κορυδαλλό αλλά τέθηκε σε καραντίνα, όπως προβλεπόταν μετά την επαναμεταγωγή του από τα Γρεβενά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ ώστε να συνεχίσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο.

Ο συνήγορός του, Θανάσης Καμπαγιάννης, αφού πρώτα σχολίασε ότι η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ντίνα Τσουκαλά “περιέλαβε και τις δυο πλευρές, όχι μονάχα την ανακοίνωση του υπουργείου” στο ιστορικό της υπόθεσης, τόνισε:

“Δίνεται πρώτη φορά στις 40 ημέρες που δίνει μάχη ο κρατούμενος, η ευκαιρία να πω την ιστορία ανθρώπου που δεν είχε καλάσνικοφ, όπως έγραψε αναπαράγοντας δημοσιογραφικό κιτρινισμό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να αλλάξει κεφάλαιο στη ζωή του, πέρασε από το Εσπερινό του ΓΕΛ Πάτρας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών, κέρδισε το δικαίωμα του να παρακολουθεί με βραχιολάκι τη σχολή του”, ανέφερε ο κύριος Καμπαγιάννης και πρόσθεσε:

“Αυτός ο άνθρωπος που είναι από τα λίγα success stories του σωφρονιστικού μας συστήματος, αντιμετωπίζει εκδικητικότητα. Τον πήραν, τον μετήγαγαν στα Γρεβενά ανεξήγητα, αναιτιολόγητα, στη συνέχεια μετά τις αντιδράσεις τον έφεραν στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα, στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, τον μεταπείσανε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει την απεργία πείνας και δίψας.

Την σταμάτησε για δύο εβδομάδες και τον εμπαίξανε σκαιά γιατί του έλεγαν ότι δεν μπορούνε να βρούνε ένα λάπτοπ κι ένα γιου-ες-μπι. Αυτή τη στιγμή  είναι ένας άνθρωπος πεσμένος κάτω, άνυδρος και με χαμηλωμένο σάκχαρο. Κι όμως, τον ρώτησαν τη Δευτέρα για ποιο λόγο δεν παρακολουθεί τόσο καιρό”, δήλωσε τέλος ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε δηλώσεις της, επίσης στην ΕΡΤ, η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε ότι στις φυλακές δεν στερήθηκε την πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία αφού υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΚΚΕ: Αυθαίρετη η συμπεριφορά του υπουργείου

«Θέλουμε για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε τη στήριξή μας στο δίκαιο αίτημα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και στο αναφαίρετο δικαίωμά του, για τη συνέχιση των σπουδών του. Η συμπεριφορά του υπουργείου, που προκάλεσε την απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του, ήταν απολύτως αυθαίρετη και εκδικητική. Αυτό αποδεικνύεται και απ’ τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Μεταγωγών, για την επιστροφή του Β. Δημάκη στις αντρικές φυλακές”, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος που μετέβη νωρίτερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Να σημειωθεί ότι στο κίνημα συμπαράστασης υπέρ του Βασίλη Δημάκη, συμμετέχουν η Ελληνικής Ένωση για τα Δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και καλλιτέχνες.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος