Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του κυκλώνα που επηρεάζει σήμερα με ανέμους εντάσεως έως 8 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως την Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία στους πολίτες.
Για σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Όπως όλα δείχνουν θα επηρεάσει την Αττική αργά το Σάββατο, είπε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Εντυπωσιακή η απεικόνιση του φαινομένου από τους δορυφόρους.
Spectacular visible satellite animation of #Medicane in the Ionian sea right now, it continues organizing and deepening while moving north. Pressure at 994 mbar, sustained winds around 100 km/h. Source: @meteociel
Forecast track details: https://t.co/LvjXFASDeM pic.twitter.com/SJ62FsMzPX— severe-weather.EU (@severeweatherEU) September 28, 2018
Δείτε πως θα κινηθεί ο κυκλώνας
Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις το Σάββατο, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
Κύματα ύψους 11 μέτρων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης το Σάββατο
Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.
Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.
Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνέουν στα Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος έκανε λόγο για φαινόμενα που θα συμβαίνουν πιο συχνά.
Όπως είπε στη Φωνή της Ελλάδας θέλει προσοχή και προσαρμογή στη νέα κατάσταση των ακραίων φαινομένων και κυρίως να μην κάνουμε τον νταή απέναντι στη φύση, είπε χαρακτηριστικά.
Αναμένουμε την αύξηση των ακραίων φαινομένων στη περιοχή της Μεσογείου καθώς η θερμοκρασία των νερών αυξάνεται, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας πως το φαινόμενο που παρατηρούμε είναι αρκετά πολύπλοκο και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων προστασίας.
Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος